Bally.Da.Shoe: 2009

Rakan BlogKu

Thursday, December 31, 2009

Kalao Semua Mantap~


If you think that you are perfect, People will also think the same
If all people are perfect, then who going to be the imperfect
The answer is none.

To be the perfect person, you will think that someone other than you is imperfect,
Others will feel the same.
The truth is nobody is perfect
Perfect is not everything

When it is perfect,
There will be no more improvement to made
No more room for changes
And no more mistake to made...

p/s: kalausemua benda perfect, x seronok la hidup....
"maaf kalau english aku berkecai"
+biarjasajadikenangan+

Tuesday, December 29, 2009

Melayu, Matsalleh dan Result


"Pepatah Cik Mat"

jangan salahkan lecturer kalau kita tak dapat result gempak...

jangan salahkan foreigner kalau kita tak tahu bahasa inggeris...


kalau kita tak dapat result yg memuaskan bukan disebabkan lecturer. Mungkin salah kita sendiri sebab main banyak... Kalu kita tak tahu bahasa inggeris jangan salahkan foreigner yang ada dalam kelas kita... Kebanyakan org dekat fakulti aku bengang bila dalam kelas kitaorang ada foreigner sebab lecture will totally be in english...So ada yang merungut...Kesimpulannya study molek utk improve english...Sebonanye aku pun cemey jgak english neh...huhu xpe...kta pakat2 pulun~!!


+biarjasajadikenangan+

Monday, December 28, 2009


If you can't be lovers, be friends
Its very painful if cannot have someone,
Even though it's painful,in the end, if you lose a valuable friend,
That's even more painful...

Jika tidak dapat menjadi kekasih, Jadilah sahabat yang bernilai
Tidak berupaya memiliki seseorang yang diimpikan memang suatu kesakitan
Tetapi di akhirnya, kehilangan sahabat yang bernilai lebih menyakitkan

Buat peganganganku... agar tidak kehilangan keduanya...


+biarjasajadikenangan+

Sunday, November 22, 2009

Hantu-hantu yg ada di malaysia

Terdapat banyak jenis hantu yang diceritakan dalam Kepercayaan Melayu. Antara yang dapat aku kaji adalah:
Pontianak – Menyerupai perempuan yg memakai Jubah putih dan berambut panjang.Digelar Kuntilanak di Indonesia. Selalunya mengila pada waktu malam.Orang tua2 cakap, belakang tengkuk Pontianak ada paku dan jika dicabut akan merupa menjadik wanita cantek.

Polong - Hantu yg digunakan oleh pengamal ilmu hitam untuk menyakiti seseorang. Orang dulu2 buat saka untuk jaga kampung.


Toyol – Hantu kanak2 yang digunakan oleh pemilik [pembela hantu] untuk mencuri wang orang lain. Bertubuh kecik dan Katik.

Pelesit - Hantu dalam bentuk belalang. Digunakan oleh pengamal ilmu Hitam untuk memiliki seseorang. Orang dulu2 gunakan pelesit kalau nak dapatkan gadis or jejaka idaman diorang. Orang yang kena ganggu pelesit ni saja yg nampak sedangkan orang lain tak nampak. Mak aku cakap pelesit takut dengan lada hitam.



Hantu Air – Hantu air di sungai, tasik dan lautan. Orang tua2 cakap hantu air suka sembunyi jasad orang lemas. Itu yang ada ksesetengah tu lemas, mayat diorang tak timbul2. Tak tahu la tu betol ke tak.

Hantu Raya – Dibela untuk menjaga kampong(rumah&Kebun). Hantu Raya memiliki pandangan yang sama dengan pemiliknya. Selama ketiadaan pemilik Hantu Raya mungkin mempunyai hubungan seksual dengan isterinya dengan menyerupai pemilik. Ayah aku penah namapak sekali dekat kampong warna dye merah gelap dan mengeluarkan bau yg busuk giler.

Hantu Pocong - Jasad yang dibungkus kain kafan putih dan melompat-lompat. Ni kategori hantu femes ni. Dipercayai kalau mayat yang dikebumikan tak dibuka ikatan pocongnya(bahagian atas, bawah dan tengkuk), rohnya akan terperangkap. Ini aku baca dekat internet lawan web indon. Tapi cuba korang bayangkan…Kalau korang drive dkt jalan n jumpa perempuan selubung putih….Korang lalu tak jalan tu…mesti lalu kan sbb kita tak sure tu hantu ke tak. Tapi kalau korang jumpak pocong tepi jalan korang berenti tak? Mampus tak kan….haha sebab takde orang yg nak balut badan mcm pocong…. So pocong ni memang terkenal sbg simbolik hantu melayu.

Bunian - hantu atau jin baik yang tinggal di hutan. Suka menolong manusia. Orang tua larang kita kencing dekat busut. Atuk aku cakap, orang bunian tinggal dekat busut. Tak tau la tu…tapi aku pernah sekali kencing dekat busut…Mak aii derita giler aku lepas tu…Malu la nk crita jadik apa tp korang jgn g kencing dekat busut. Kalao nak merasa pegi la try…


Hantu Jepun - Perang Dunia II hantu Jepun. Mereka mengenakan pakaian tentera Perang Dunia II dan membawa pedang samurai. Kebanyakan tanpa kepala. Wah ini memang ngeri dan aku sendiri tak tau ak imagine mcm mana…Korang kalau ada cerita kongsi-kongsi la ek dgn aku…huhu sekadar nak ambek tahu sket2…hehe.

Hantu Pari- Pari - peri hantu. Hmmm ini tak tahu la…dekat intenet pon carik x jumpa…Tapi orang dekat gunung jerai ada satu kolam peri dekat air terjun... Aku penah join kem dkt gunung Jerai. Ada budak2 perempuan yg tak bersih g mandi dkt air terjun tu…Malam tu dekat 10 Orang hysteria…So kem kiteorang tpaksa dibatalkan. Malam tu mmg horror la…Nanti kalo ada masa aku ceritakan dengan detail kay…

Hantu Galah - Hantu sangat tinggi. Setinggi pohon kelapa.

Jin Tanah – Jin yang hidup di bawah tanah. Member aku cakap hantu2 semua tak jejak bumi sbb takut kena tarik dengan jin tanah…HmmmBetol ke tak aku pon x tahu…kena tanaya hantu sendiri la..haha.
Hantu Kum Kum - Hantu perempuan membawa batu nisan sebagai seorang bayi. Hmm ini aku jumpak dekat internet ruangan Wikipedia senarai hantu2 melayu… Tapi rasanya hantu neh lebihkurang Pontianak la stok merayau-rayau waktu malam sambil dukung nisan. Huhu Aku terinagat masa buat Semangat Wira dekat junior dulu. Aku rembat telekung dekat surau lpas tukendong batu panjang…Hehe bertabur bdak2 lari…hehe itu dulu skarang dah baik…

Orang Minyak - "Oily Man". Orang yang mengamal ilmu hitam. Suka Memperkosa gadis. Sekarang tak tau la ada ke tak lagi orang minyak… Senang cerita…selagi ada orang blajar benda2 sesat ni ada lah orang minyak. Beware gadis2….

Penanggalan - Kepala dan saluran usus wanita terbang tanpa tubuh. Suka mengisap darah anak yang baru lahir. Ini juga adalah ilmu hitam yang diamalkan. Orang dulu2 suka letak duri-duri dekat pagar rumah, bawah rumah terutamanya bila ada orang nak bersalin bertujuan nak haling makhluk ni la. Ada sumber mengatakan kalau penanggalan ni tak balik ke jasad dye sebelum azan subuh dye akan terbakar. (Indonesia panggil Si Ruban)
Harimau Jadian - Hantu Harimau atau Saka Harimau. Kenalan aku ada pengalaman tentang saka hariamu ni. Kawan baik dye kena ganggu dengan saka ni. Cerita dye mcm ni. Nenek dye mmeninggal dan saka akan turun kpd anak sulung (ayah bdak malang tu) dan bila xdterima saka ni akan carik anak sulung org yg tolak tu…So kena dkt kawan kenalan aku nih.. Masa kawan dye sakit (kena rasuk), mata semua jadi warna hitam. Korang bayangkan dye boleh lipat badan dye lpas tu duduk bawah kerusi. Memang tak logik. Yang lagi tak logic tu boley panjat dinding…. Ini aku tak tipu memandangkan kawan aku aku tu cerita dengan reaksi mata yg terbeliak so aku pon pecaya. Trpulang korang la nk pcaya ke tak. Tapi satu yang pasti, bila brdamping dengan benda2 mcm tu, nak mati nanti siksa….

Langsuir - berasal dari perempuan yang telah bekerja penyakit (meroyan) sebagai akibat daripada penderitaan kematian anak-anak mereka dan siapa diri mereka meninggal saat melahirkan menjadi selepas 40 hari. Memiliki sebuah wajah busuk dan taring panjang, dan mempunyai keupayaan untuk terbang. Hal ini juga diyakini Kepercayaan langsuir mempunyai lubang di belakang leher (yang digunakan untuk menghisap darah)......Untuk mengelakkan wanita berubah menjadi Kepercayaan penangkalan, orang menaruh banyak manik-manik kaca dalam mulut mayat. -Dipetik dr internet

So tu la serba sikit yang dapat aku cerita dkt sini. Sebenarnya data yg aku search dgn pengalaman dan sedikit cerita2 orang tu banyak lagi kalau nak dicoretkan dekat sini tapi takut korang bosan pulak dengar aku bebel. So kalau korang nak tahu apa2 tanya je kay…

p/s: Bersedia dari dalam…. Terpulang kepada korang lah nak menilai post aku ni tapi jangan sampai membawa kepada syirik.


+biarjasajadikenangan+

Court Tenis itu~

Malam ni still xboley tdo...So usha je skrin... tiba2 ak teringat crite lama....Mntang2 la malam ni sesejuk hujan malam... So biarlah ak semadikan cerita neh dlm blog ak neh moga2 xluput dtelan zaman. Cita dye mcm neh....zass~

Cerita ni blaku pd satu mlm dlm tahun 2005 masa aku blaja dkt MRSM Beseri dluw~ Sory la sesapa yg skang ni blaja dekat sana, bukan niat nak GEMPAQ!! tp realiti pengalaman aku. malam tu seperti biasa semua makhluk wajib prep trmasukla aku dan masa ni la yg plg sesuai nk siapkan homework yg berlambak2.... nak dijadikan cerita mlm tu aku terlupa bawak report fizik. Benda alah tu kena hantar esok dan cikgu yg mengajar fizik kelas aku tu sangatla garang...Puan Laila kalau x silap nama dye...Sory cikgu bukan nk mengutuk cikgu. so ,mahu x mau aku kna jgak balek blok amek. Dahla blok paling hujung dekat dengan Bukit mende tah blakang tu (BLOK D ke B...tp blok buruk nk mampoS!!)

Masa aku jalan balek ke blok tetiba angin kuat ja 'tampar' muka aku... Asal la tetiba angin kuat semacam ni...Aku buat derk ja...Sebab angin kuat sangat ranting2 kering atas pokok pon jatuh atas jalan....creepy gle bunyi....Aku dh mcm sadis dah... Dgn pnuh kontrol aku teruskn jgak niat aku...tetiba aku mcm tertarik ja nak usha court tenis dkat sebelah jalan yg aku lalu tu... ASTAGFIRULLAHALAZiM~ mletop jantung aku masa tu....Aku nampak ada kepala Pocong dekat penjuru Court tenis yang tengah skali (semua skali ada 3 court seingat aku la). Muka aku dh memang stok leukimia tahap kritikal da. yang aku plg xboley lupa tu muka dye, biru pucat dgn tocang dkt atas kpale warna putih kotor....tp aku nmpak kepala ja....Nak kata orang saja main2 xlogik plak... dalam gelap gelita samar lampu jalan tu memang itu ja yang ternampak. Memang x ckup tanah aku lari masa tu... Usus2 aku mcm nak tercabut..Kepala rasa berat ja mcm nak jatuh.... Angin memang kuat giler sampai lampu jalan sume padam ( padam satu demi satu...saja nak test aku sungguh) Allah ja tahu mcm mana aku rasa masa tu. Aku lari teros balik blok, amek report teros g kelas ikot jalan lain (ikot DS)...Lpas tu aku demam....

Huh~ tu lah cerita aku mlm tu....sayangnya aku xlama pun mengaji dkt sana...xsesuai kot... For those yg stdy sana..jaga2 court no2~ n dun worry skola tu mmg bnyak CEriTa!

p/s: xtipow....btol....apa yang aku boleh kasi tau, benda tu jelas dalam gelap...anEh...tp Jgan lupa, kita takut pd yg satu...Alip lam lam ha...

+biarjasajadikenangan+

Friday, November 20, 2009

Aku dan Mereka


Jika kau takut berpaling ke belakangmu
Pandanglah kehadapan
Dan jika kau tidak mampu untuk terus melihat ke hadapan
Tolehlah ke kiri dan kananmu sekurangnya
Kerna kau tidak sendirian
Kau masih punya sayang mereka
Dan jika itu kosong
Kau masih ada Aku...

Kosong manusia yang tak kesepian...
Kesepian datang menemani bila ia diperlukan
Layanlah ia jika kalian mahu...
Sayang dia peluk dia,
kelak kau pupus dari realiti...
"Nyah saja kau pekat"
: Jangan bersendiri, Carilah teman sementara masih punya kesempatan...
+biarjasajadikenangan+

Thursday, November 19, 2009

Sendiri Aku benci!!


Sepi....

Perasaan kosong dlm jiwa
Yg wujud dalam lohong2 hati yg tandus
Terdorong oleh keinginan bersendirian
Dari hingar...lolong dan tawa kita.

Sepi ni ibarat satu penyakit...
Yg buat kita celik dalam dunia sndiri
Tapi tidur dalam kenyataan
"Sepi...sendiri Aku benci
Hingar... Aku mau dipasar
Atau aku harus lari ke hutan belok ke pantai..."

+biarjasajadikenangan+

Tuesday, November 17, 2009

Oli oliday~


Smester break!!!

Cuti dh bermula bila exam dah habes
Yehuu~ 3sem lagik 2 finish my degree...lalala
Takde bende nk cerita sebenanya...
sebab tu jarang update...
Tapi baru2 nih ada kes jadik dekat aras ku. 2 hari lagi nk cuti kecurian mnjadik2...
Biasa la tu, syaitan2 semua jadik miskin hujung2 sem nih.... Tapi yg menyedihkan aku ni sebab kawan sndirik yang curik brg membe snirik... Dah la aku benci org curik2 ni, tambah pulank dgn "tikam belakang". Memang sial la. Aku malas nak buruk2kan sebab membe snirik... So korang pliss la, jgn kianat membe2 korang. Sekali buat taik~ sampai mati org tak pcaya dah... So epy oliday korang...enjoy truss~

p/s: Jangan mencurik, jangan tikam belakang &sayangila membe2 anda...hahaks~


+biarjasajadikenangan+

Monday, October 26, 2009


"Benda yang di bawa tak dicari

Benda yang dicari tak dibawa"


+biarjasajadikenangan+

Thursday, October 8, 2009

Bila Udin = Tarzan~??

Lama giler dh aku nak menulis. Keje banyak betol... Sebenarnye aku takde idea sangat nak kasi semak kat sini. Tapi rasanya kena tulis jugak....2 hari lepas aku pegi mkn dekat padang dengan member2...Agak sebal jugak dengan brader ambil order kat situ. kuku panjang dah mcm pontianak salah jantina dah dengan rambut serabai stok matpit gian. Sejam lebey jugak aku tunggu baru dapat order...mungkin sebab aku kuat mengutuk dye kot... haha abaikan itu, malam tu lpas je makan aku terus je pegi rembat naik mesin jogging kat bilik sebelah... feh malam tu dah mcm nak mati dah bila tiba2 aku sesak nafas...baget fit la kononnya... Tapi ni pun bukan crita utama aku sebenarnya...disebabkan kesesak nafasan tu maka aku tertido awal malam tu...nak dijadikan cerita malam tu aku bermimpi....Fuhhh trill jgak mimpi aku tu, dah mcm kena kejar angjing sawan dh jantung aku vibrate.
Crita dye mcm neh....once upon a tyme~~ZASS!!

Aku pergi isik minyak dekat satu station minyak dekat tepi hutan lepas balek dari kelas. tah dtg mana stesen minyak tu pon aku tak tau sebab dekat U aku xde stesen mcm tu. Masa tu aku dengan member aku Udin(ritauddin)...asall la dye plak yang muncul dlm mimipi aku...hmmm. masa aku park moto nak isi minyak, tetiba Dr. ak berenti Kereta dye dkat pump sebelah...Aku siap hafal lagik plate no dye BJA 343 BMw...cuma kaler jer lain. Aku ngan Udin pon lepak sembang2 dgn dye baget nak bodek markah lebeh...hahaha Bangla stesen minyak minyak tu dah berasap dah dengan kiteorang. Muka dah stok xpuas hati...so aku pump pegi la bayar duit minyak lpas tu g kat pump nak isi minyak... Sentap btol aku tgk pump minyak tu takde pump(wayar nak isi minyak). So aku pon tari pump sebelah. Suddently yg tiba2 dan xsengaja wayar pump tu putus, minyak dah melimpah2. Dr aku selambe je hisap rokok puntung taruk dekat lantai... tErBaKar lohhh~... Aku pun larik g dekat loji mende tah dekat belakang stesen. dengan gaya arnold susahnakeje kena kejar predator aku pon terjun dalam logi tu,Dengan harapan takde api dekat situ. Sangkaan aku meleset la bila tetibe je Api dah ada dkat atas tasik...
Bila aku naik jer, Pedihnya kulit tangan dengan badan aku terbakar...Siksa woh....Aku berani bet la tubuh aku masa tu mesti ketar-ketar mcm kena elektrik 2400Volt. Dalam masa timbul2 tenggelam tu udin bergayut mcm tarzan terus sambar aku keluar dari kolam...(aku sampai sekarang tgh bayang mcm mana la udin buat semua tu) hmmmm.... Dye terus kasik aku selimut tebal lpas tu kiteorang lari keluar dari situ... Lpas tu bomba datang dan padamkan api.... 3 tekorban dalam kejadian tu. Motor aku, kojek(udin naik), dan BMW Sejibik.... Tapi pikir2 balik mamat bangla stesen minyak tu dah xde lpas tu...hangus jugak rasanya. Itu la crita aku isi minyak masa tidur~

p/s: tido basuh kaki~

+biarjasajadikenangan+

Wednesday, September 23, 2009

Nak jugak Wish Raya~

Lisan kadang-kadang tak terjaga
Janji kadang-kadang diabaikan
Hati kadang-kadang berprasangka
Sikap kadang-kadang menyakitkan
Namun hidup ni menjadi indah jika masih ada rasa maaf.
SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI
~maaf Zahir....Batin kalao Ada~
+biarjasajadikenangan+

Friday, September 18, 2009

Jom Kaih Mai Raya~



Dah sebulan puasa akhirnya tibalah masa aku balek kampung halaman. Biasala balek raya memang besepah jem disna sini. Naseb la raya kali ni aku drive...Kalao x jadi ikan sadin la kat dlm Komuter dengan bangla bau belacan... Aku btolak cincai-cincai pkol 10malam dengan membe dan kakak aku.

Nak jugak aku kongsi sket keadaan jalan mlm neh...Perghh dah jadik track lumba dah. Naseb la aku balek dengan proton, so xdpt join race la, Slamat sket nyawa. Aku yang bwak 110km/j neh lorong kiri ja...lorong kanan sume boleh dekat bas dgn lori...HEh tapi masa dekat jelapang nak naik terowong babai la cik lori... Ada jgak aku jumpak lori dh macam cilakak dah.. Kiri-kanan mcm nenek dye yg wakaf highway neh...Aku dh la kecik, kena gelek kang x merasa lemang cicah serunding basah~

Tapi apa-apa pon selamat jugak aku sampai....huhu so kepada yang baru nk balek tu, drive molek la ingat orang dekat kampong nun... Pesanan aku pada korang yg naek keta:

meter kreta tu jgn lebeyh 120 - sbb aku jmpa kereta xcdent jadik papan lapis sudah~
Seat belt jgn lupa pakai - Takot korang pulak yg jadik "tunderclap" ikot tingkap keta
Kalo rasa mengantuk tu ikot lorong tunai - usha awek cerah mata sket

SLAMAT HARI RAYA MAAF ZAHIR....BATIN KALAO ADA... Kalao nak duet raya g ja bwah pokok besepah!!!

+biarjasajadikenangan+

Thursday, September 10, 2009

Bila salah jadik betol



Pagi neh aku g kelas kuanti. Dr K ada prbincangan Lab report. Habis melimpah2 stress aku pagi neh. Berbulu semacam dah aku rasa. Kalau tak sebab awek cute ada kat sebelah dah lama aku blah~. Tapi piker-pikir balek ada juga untung sebab aku ada pembetula 1 markah. RA panggil nama sebab nk ambek markah. Semua orang g kasi markah dekat dye. Sadin ja diorang tambah markah banyak2. Yang salah pun tambah markah. Aku dah panas tahap gaban dah. Sampai turn aku, aku pun ckap ada pmbetulan 1 markah. Dia check paper aku tgk betul ke tak… Perghhh~ molekul bengang dh rancak berjoget sudeh~. Cilakak, budget muka aku penipu kot…. Org lain sadin ja tambah markah, main sebat mulut ja kertas haram tak bawak… Mentang2 la aku tak femes. Membe aku siap dapat fullmark lagi…. HAHAHAHAHA~ Bila tengok range markah lepas diedit, Nampak mcm aku paling bangang dapat markah 6 dengan 7. Orang lain sebat 9-10…. Asal ko tak kasi 15/10 ja. Buget gud gud plak. Aku buat derk ja lpas tu blah. Itu lah serpih cerita2 malang aku kat fakulti. Naseb bila tak femes!

p/s: Hidup ni memang tak adil. Ada yang menindas dan ditindas dan lagi malang bila yang ditindas tu adalah aku….

+biarjasajadikenangan+

Monday, August 31, 2009

Medeka Buat Kita

Merdeka! merdeka! merdeka!
Kita melaung melolong
Tanpa mengerti sedikitpun
Apa itu merdeka...
Pernahkah kita terfikir
Jerih payah insan terdahulu
Bergolok bergadai demi bangsa dan negara
Pernahkah kita terpikir
Bertapa basahnya bumi kita terdahulu
Bermandikan darah parajurit2 agung
berbakti penuh setia
Oh Anak Bangsa
Dengarlah bisikan patriotisma
Nun jaoh di dasar hati
Bangunlah...Gagahlah
Majulah anak bangsaku
Kerana kita anak MALAYSIA!!!

p/s: Selamat Menyambut Hari Kemerdekaan.... Hayatilah perjuangan mereka dan sayangilah negara punya kita ini.

+biarjasajadikenangan+

Thursday, August 27, 2009

Gua Terbesar D Dunia

Sebuah gua di dalam Taman Nasional Phong Nha-Ke Bang, Vietnam mungkin merupakan gua terbesar di dunia. Apa taknya, lebar rongganya mencapai 150 meter dan tingginya 200 meter.

Panjang gua misteri neh 6,5 kilometer saat ini . Namun menurut seorang ahli ekspedisi yang menelusuri gua tersebut Adam Spillane, ujung rongga gua itu masih berlanjut dengan dinding kalsit setinggi 45 meter yang menghalang kemaraan pasukan ekspedisi.

Gua yang diberi nama Hang Son Doong atau maksud lainnya gua sungai pegunungan itu ditemukan pertama kali oleh penjaga hutan bernama Ho Khanh tahun 1991. Namun tak seorang pun yang pernah menelusurinya karena besarnya serta tekanan angin yang tinggi karena adanya sungai bawah tanah yang sangat besar.

Sebanyak 13 orang peserta hasil gabungan penjelajah dari Universitas Sains Vietnam dengan penjelajah Inggeris akhirnya menadakan Caving Expedition 2009 ke dalam gua terbabit. Mereka menghabiskan waktu lima hari pada pertengahan April lepas bagi menjalankan survei pada jalur gua ini.

Dengan membawa alat ukur berbasis laser LaserRace 300, pasukan ekspedisi dapat mengukur tinggi langit-langit dan lebar rongga di sepanjang perjalanan dengan harapan dapat membuat petanya. Namun datanya masih dianalisis.

Namun, hasil laporan awal menunjukkan besar rongga utamanya mencapai dua kali ganda rekod gua terbesar yang ada sekarang. Jadi, Hang Son Doong mungkin bergelar gua terbesar di dunia


+biarjasajadikenangan+

Monday, August 3, 2009

Dulu Mama Cakap...


Dulu mama cakap,



mama cakap jangan makan biji buah. masa tu aku maseh kanak-kanak kecil yg tak mengerti apa pon. Masa tu aku tgh makan jambu batu. Mama bilang jangan makan biji buah tu. Kalau makan biji nanti pokok tumbuh dalam badan. Haha ak pon percaya mati-mati masa tu, Eh macam mana la kalu pokok keluar ikot hidung.. Wakakaka kelakar btol....Bila besar baru ngerti....



p/s: Kalau makan biji buah...Boleh mengakibatkan apendix bengkak...Sangat merbahaya. So jgn mkan biji ek...biji cili pon x boley...

+biarjasajadikenangan+

Sunday, August 2, 2009

MEGAN se-Spesies denganKU???


MEGAN FOX IS A MAN!


Sadis betol.... tadi ku bukak blog ayie....then ada post dye tules yg megan fox is a man....Berok atas pokok pon tergezut....Ya kah???? Seksi gile si aweks tuu.... Celah mana lak jadik lelaki... So akibat ketidakpercayaan ini ak terus search weeklyworldnews.com... Ternyata betol ada artikel psal neh....Adeyh...memangla sadis. Tiap malam terbayang megan fox....Lepas ni kena bayang benda lain la pulak, Sape la yang suruh dye seksi sangat neh.... Buat org hangit... Kesimpulannya Kita kehilangan seorang gadis cun!!!! Huhu emo sket.... esok ok la ni...haha


p/s: Ciptaan yang maha esa ni dah cukup sempurna. takmo tukar-tukar....Haha biasa la tu manusia, tak pernah puas dgn apa yg ada. Selgi kita belajar bersyukur, kita akan selamat... Contohnya ak.... walau pun ak ni kategori takde style n xdiminati...tp syukur je la... hahaha bye


+biarjasajadikenangan+

Wednesday, July 29, 2009


All 15th college students please evacuate these facilities immediately!

H1N1 punya pasal la.... Semalam sedap2 sidai baju tiba2 siren kecemasan kolej b'bunyi...nyeeeeeeeeewww~ Semua blok perlu dikosongkan sebelum 6 petang... Apa lagi.... Jalan dah xnampak dah...penuh dgn kereta...mcm pelarian perang ja. Kita semangat2 nak belajar dye suruh balek lak...Boikot H1N1....


p/s : Lecturer kata virus H1N1 tak terok sangat. Virus B1N1 lagi terok...Wakaka~


+biarjasajadikenangan+

Thursday, July 2, 2009

Semalam yg lebam~



bluekkk~ sadis...




Semalam Pertandingan pancaragam Negeri Kedah..... Calon2nya adalah...Kolej Sultan abdul Hamid dan jirannya yang tak pakai seluar iaitu Sultanah Asma skool....memang saingan tradisi nih...tapi saingan sihat la....




Adeyh....saja nak berblog crita kesedihan sket... Semalam punya la excited nak g tgk band.... Disebabkan trafik jeeemmm~ kami (bali, topek, azzahari, kuya, kerry) dpt masuk stadium pkol 8.50....masa tu band Asma baru mula maen...huh kesesakan maknusia berlaku.... ramainya penyokong.... nak tengok pon susah...so apa lagi guna jalan tikus la...haha dapat jgak tgk... mmg sedyh la bila band KSAH maen.. rasanya tak macam dulu sudah.... Band nampak trok sangat.... nampak berterabur.... bunyi x best.....kesimpulannya saya kesal... huhu then keputusan diumumkan....juara military band adalah Sultanah Asma Skool... adeyh dah agak dah....sadis btol...tahniah buat mereka...KSAH cuba lagi pliss....




Apa-apa pun i'm still a collegian....huhu usaha lagi tahun depan KSAH....huhu kita kalahkan jiran kita yg tak pakai seluar nih...huhuhu....




p/s : usaha tangga kejayaan sbb practice make perfect~




+biarjasajadikenangan+


Sunday, June 28, 2009

Paku Langsuir


Hmmm hari ni saja lepak depan rumah...



Pagi ni xde kerja menyiram pokok sebab hujan... So saja lepak2 depan rumah tengok Makhluk hijau Allah yg bermandikan rintik2 hujan. Rasa nyaman jer suasana. So saja nak kongsi dengan kawan2 salah satu pokok penyejuk...huhu mostly pokok penyejuk ni dari jenis yang berdaun besar or lebar...Selalunya orang letak tumbuhan dari jenis keladi tapi bali lebih suka ferns. Hmm... Masa masuk hutan dulu fern yang paling bali tertarik Asplenium nidus. Nama tempatannya paku langsuir...fern ni sesuai diletakkan dilaman rumah kerana daunnya yang lebar menampakkan laman kita lebih sejuk. Tumbuhan ni perlu diletakkan ditempat separa sejuk dan jangan sejuk sangat. Pastikan ia berada ditempat yang suhunya lebih 16degree C. Kalau letak dekat beranda rumah pon ok... Sebenarnya ada banyak lagi fern yang sesuai jadi hiasan laman.
Nama Saintifik: Asplenium nidus L.
Famili: Aspleniaceae
Nama Tempatan: Paku Langsuir (Bird's nest fern)

p/s : disamping menyejukkan laman rumah, melihat benda2 hijau ni baik untuk mata dan dapat menenangkan jiwa...
+biarjasajadikenangan+

Saturday, June 27, 2009

Jasad tandus tanpa perasaan

Andai kata aku robot....


Aku nak hidup ceria...hidup tanpa perasaan... tanpa emosi.... tanpa bayangan. Bebas dari belenggu emosi yg merantai pergerakanku, tuturkata ku, lirik senyumku iras wajahku, semuanya bermain dengan perasaan...


Tidak perlu dijaga perasaan orang jika punya kita tidak dijaga... Biarkan mereka ketandusan... Aku ingin sendiri... bersahabat dengan bayang2ku... Jangan dibelai dengan rasa, kerana rasa jasad celaka...
--------------------------

Keistimewaan manusia adalah perasaan. Kerana perasaan manusia berfikir sebelum melakukan sesuatu. Kerana perasaan manusia berhubungan dan bersahabat. Kerana perasaan manusia menikmati dan kerana perasaan jugalah manusia berkelahi dan bermasam muka.


p/s : Jagalah hati dan perasaan orang lain jika kita juga ingin menikmatinya. Tiada ruginya membuat kebaikan kelak hidup berhidang kebahagiaan...


Friday, June 26, 2009

Masa melayang~


Sayu terharu terpikir Apa sume ni kenapa masa cepat berlalu Hari sekejap sekejap menjengah dan pergi..."Hari semakin pendek bila tidur semakin panjang"


+biarjasajadikenangan+

Cilok dari Deqna Jepun~


Bekas kekasih saya - tiada.xsempat pon…
Saya sedang mendengar – bunyi kipas tua brpusing
Mungkin saya patut – siakan report hutan atau tidur trus
Saya suka – bercuti~
Sahabat-sahabat saya – sahabat kepada saya
Saya tak faham – itu dan ini
Saya kehilangan –keyakinan
Ramai yang berkata – jom makan nasi bujang…erk…
Cinta itu adalah – perjanjian (trbaca di koran) ngee~
Di suatu tempat, seseorang sedang – meninggal~ sedey
Saya akan cuba – apa yang saya belum cuba (dadah xmo..xbes)
Perkataan SELAMANYA membawa maksud –tak kunjung habis/tamat/hilang
Telefon bimbit saya – ada keretakan akibat jatuh (xtawu sape buat)
Bila saya terjaga – apa nk buat hari ni??
Saya paling meluat – diekori ( cik mcm mana sy nk pilih baju kalau cik ikot je…saya ni pemalu )
Pesta/parti adalah –sesuatu yang sma maksudnya tetapi lain ejaannya…toink2~
Haiwan yang paling comel pernah saya temui – Tupai…nampak baek!! tp jahat
Peringkat umur yang paling menyeronokkan saya ialah – Masa kat skolah~
Hari ini – misteri hari semalam dan sejarah hari esok~
Malam ini saya akan – Buat report Kem Hutan….adeyhhh~
Esok pula saya akan – pikir semula lpas bangun tdur
Saya betul-betul inginkan – sesuatu yg infiniti (sama mcm deqna)
Ketika anda lihat wajah anda di hadapan cermin pagi ini– Apsal x ceria nih…
Pusat membeli-belah atau arked permainan – jimat2 la sket….
Makanan Barat atau Jepun? – Makan apa pon xpe….jgn deman~
Bilik yang terang atau gelap? – Bilik yg brdinding cermin….boley tgk bintank~
Makanan segera adalah – kurang selamat untuk badan
Ayat terakhir yang anda telah katakan pada seseorang–Satgi kta p mkn koeyteaw na sabaq sat…
Siapa yang anda ingin tag: Azpa(hadiah sbelum ke UUM) hahaha….
+biarjasajadikenangan+

Thursday, June 25, 2009


Ketransformeran...kebestsan...keterlampauan...


Mlm td ku g mnonton Transformer utk kali kedua.... Nak hilangkan duka lara sket.... Kami tgk dekat Alorstar Mall... As usual mesti ada jumpa sesapa dkt sana....Kali ni jmpa pdot dgn yus (adek abang) depa dtg satu group jgak.... Movie nni serius best... aksi mmg "salut" sangat gempak...membe ak kt sbelah asyik lompat ja (menjiwai optimus prime) haha... mesti org dkt blakang dye bengang x nampak skrin... Naseb la depan kami sume average jah....xde yg standard klcc.. Ending pon gempak...unpredicted... Xmcm yg 1st...itu mmg lahabau...ngee~


p/s : huhu kalau nak tgk muvi tu tgk la movie neh...x rugi....action + lawak2...gerenti puas hati...huhu


rest ur mind b4 starting ur new semester...babai dh nk g penang...


+biarjasajadikenangan+

Tuesday, June 23, 2009

Bila Izrail datnag memanggil...

(gambar hiasan)

Hmm hari ni hari yang sedey...xdpt nk waras sebab hari ni memang x mampu nk waras... Tadi petang bali keluar g Pacific dengan kuya dan azpa sebab si azpa nk beli kemeja...dye nk masuk u dah...huuu... Suddenly my mother call, "bali balik awal sket, nak g tengok Pak Long meninggal.... erk... tetiba blur ja rasa....mcm x boleh terima dek akal sebab sungguhpun dye (arwah) adalah Pak Longku, tapi i never meet him before... Rupanya ku dapat tatap arwah sekali ja seumur hidup... pada masa kematiannya...


Mak Long ckp kereta Pak long terbabas dalam pjalanan pulang dari dusun dekat Kuala Nerang... Disebabkan abah takde (ada urusan di Terengganu dan x sempat balik), so akulah wakil keluarga...(tapi mama ikot jgak)... Bayangkan mcm mna nak hadapi situasi ni... Rumah Paklong blakang KMC jer...(aku baru tahu). Kalaulah aku lebih prihatin sebelumnya.... Aku masuk ke ruang tamu, terlihat sekujur tubuh berselimut putih....Itulah arwah Paklongku yang xpnah ku jumpa sebelum ni... Semoga Allah memberkatinya dan menempatkannya dikalangan org2 yg soleh...


p/s : Jangan persiakan masa yang ada dan berbaktilah pada kedua orang tua kamu semasa mereka masih ada...gunakanlah kesempatan sebaiknya...


Semoga roh PakLOng diterima disisi-Nya
+biarjasajadikenangan+

Monday, June 22, 2009

Kalau kita sebut...


Setelah lama tak ber-online...


Malam ni kami ( bali, kuya, khairi, azpa) g makan nasi bujang. Kami g borak2 hal2 semasa 'lelaki'... huhu guy stuff. Lepas tu dlm pjalanan pulang dalam kereta, Kuya memulakan agenda dengan kisah hantu...huhu dah la jalan yang kami gunakan tu "Angker"... huhu meh nak gambarkan sket jalan yg kami lalui tadi...disepanjang jalan terdapat daun2 pisang yang melambai2 ditiup angin malam. Rumput2 lalang yang setinggi cermin kereta sesekali bergesel ke dinding kereta. Terdapat rumah2 buruk yang terbiar di dalam gelap tanpa berpenghuni. Tapi setahu bali, rumah kalau ditinggalkan lebih 4 bulan tanpa berpenghuni akan mengundang "penghuni baru"...Bayangkanlah rumah yang sudah bertahun2 terbiar. Selalunya Bali jarang terpengaruh dengan cerita2 seram nih, bukan tak percaya tapi malas nak ambil peduli. Tapi malam ni terasa seram sejuk semacam jer lepas kuya mengeluarkan satu statement...


Kuya cakap dia terbaca artikel ahli2 paranormal berdasarkan kajian yang diorang buat, ' kalau kita sebut tentang sesuatu entiti dan gambarkan perwatakannya di sesuatu kawasan, entiti seperti yang digambarkan itu akan muncul... Kiranya walaupun kita sengaja ada2kan cerita tentang kewujudan entiti tersebut ianya akan muncul lama kelamaan... Terdapat banayak cara untuk kita gambarkan entiti itu, tidak semestinya kita menyebutnya tapi mungkin juga kita membayangkannya... Hmm... Cuak habis kami semua...


Haha tapi janganlah fikir sangat, Yakinkan dalam diri bahawa dia juga makhluk Allah seperti kita. Janganlah kita takut sesama makhluk tapi takutlah pada yang maha pencipta...


p/s : Jika kita semakin takut, dia akan smakin berani... babai


+biarjasajadikenangan+

Thursday, June 11, 2009

Sayang apa adanya~


Hmmm malam ni tak boleh tido, excited sgt nak g reunion esok... 50 orang lebeh yg join aktiviti neh...huhu hope x sesat esok cari hotel tuu... huhu so takde post utk 2 hari... huhu tapi kalau ada peluang, mesti ada je post..huhu so hari ni takde apa2 yang spesel....tp baru terdengar lagu ape tah.. tajuk dye tak mungkin kerana sayang....hmm ada rangkap yg menarik perhatian...huhu...

Begitu hidup ini
Tiada yang abadi
Yang patah tumbuh
Yang hilang berganti

Memang setiap apa pun di dunia ini tiada yang abadi...Bila berlaku kematian pasti akan ada kelahiran. Jika kita kehilangan sesuatu, pasti ada pengganti buat sesuatu itu. tetapi harus kita mengerti kerana setiap pengganti itu tidak mungkin persis yang sebelumnya...Mungkin juga sesuatu itu tidakpun dapat diganti sama sekali. Contoh yang paling pas adalah kedua ibu-bapa kita.... Tiada galang gantinya....huhu Sayangilah mereka apa adanya...ini kerna Manusia tidak akan merasakan keistiwewaan sesuatu itu sehinggalah sesuatu itu pergi darinya...


p/s : Sayangilah sesuatu itu bukan kerana kamu memilikinya, tetapi kerana keberuntungan kamu dimiliki olehnya...babai

Wednesday, June 10, 2009

Kelodak kenangan lepas


Hari ni hari sedeh so bally nk cerita benda sedeh la...



Diari lama tahun 200*, haha percaya tak kalau kita luangkan lebih masa dengan seseorang yg lain jantinanya dari kita, kita akan jatuh hati padanya. Ini mungkin kerana kita beroleh masa secukupnya untuk mengenali insan itu. Ini sama sekali berbeza dengan Cinta pandang pertama... Cinta pandang pertama lebih tertumpu pada fizikal, contohnya rupa paras...



Ceritanya...

Dahulu kala...ada seorang remaja yang telah jatuh hati pada seorang gadis yang bernama Timah. Remaja tadi bernama Ali. Ali jatuh hati kepada Timah sejak pertama kali melihatnya... Nak dijadikan cerita, Ali mula menyimpan keinginan untuk mengucapkan suka kasih cintanya pada si Timah. Malangnya Ali seorang yang pemalu dan tidak pandai berkata-kata tambahan pula Ali sering kaku bila berhadapan dengan wanita2 kerana dye dari tadika sampailah ke sekolah menengah dia tidak pernah mempunyai classmate gadis...Ini kerana sekolah Ali all boys...



Ali mempunyai seorang sahabat baik bernama Abu. Abu seorang yg "happy go lucky" dan peramah. Abu faham akan perasaan Ali dan bersedia membantu Ali...Pada mulanya Ali ragu2 tetapi kerana percayakan rakan karibnya itu Ali setuju. sejak itu ali dan Abu berkawan dengan Timah... Oleh kerana Abu lebih pandai berceloteh, Timah lebih rapat dengan Abu. Semakin hari semakin rapat sehingga Ali sering ditinggalkan bersendirian. Akhirnya Ali bertekad untuk memberitahu Timah akan hasratnya... Ali pon menghantar sms kepada Timah. Mereka pon ber sms...



Ali : Salam Timah, awak tengah watpe tue.

Timah : waalaikumsalam Ali.

Ali : Saya ada perkara nak bagi tahu awak

Timah: Eh sama lah. Saya pon ada benda nak bagi tahu awak.

Ali : oh betul ke, takpe cakap dulu.

Timah : Ali, saya suka dekat Abu. Patot tak saya cakap dekat dye.

Ali: Oh baguslah. Awak patut bagi tahu dye.

(jantung seperti tidak berfungsi....dimensi seolah2 hampa...kosong...)

Timah : Apa awak nak cakap tadi Ali

Ali : Eh takde...dah lupa lah...huhu biarlah tak penting pun



Jantung persis jam kehabisan kuasa sel kering, ruangan menjadi kaku...masa tidak lagi merangkak pergi, angin tidak lagi bertiup, pokok2 tidak lagi menari...seolah2 meratap hiba naseb seorang pencinta. Oh Bally, sanggupkah kau mengungkapkan hasratmu setelah hasratnya menjengah cupingmu. Sanggupkah kau rampas kegembiraannya dengan kata2mu... Ohh tidak!!! tidak!!! Aku tidak sanggup!!! Masakan aku tegar menyatakan hasratku...Biarpun aku harus menahan kesakitan ini... Biarpun jiwa ku rebah dihadapan jasad kaku yang tidak mampu memberi penggadilan kepadanya, biarpun hatiku meronta, mendambakan secebis simpati buatnya..... Sesungguhnya cinta itu tidak selalunya berakhir dengan kebahagiaan. Oh masa!!, merangkahlah kau...bawalah aku pergi...pergi dari sini...bawalah aku bersama jasad kaku ini...Tinggalkan maya maha pedih ini... Wahai hati, tidakkah kau gembira melihat orang yang kau cintai bahagia...Lepaskan ia pergi...agar ia terus bahagia...bahagia disisi orang yang dia cintai...



p/s : Cinta itu buta dan boleh membutakan, Sahabat...jika benar kau suka padanya pintanya dengan cara yg betul.... Jika kau takut akannya, kau juga seperti aku...



+biarjasajadikenangan+

Tuesday, June 9, 2009

Kosong perasaan~


Hmmmm...


Hari mcm kurang seronok. Tadi bangun pagi bally tgk kakak tgh kelam kabut...rupanya result dah keluar....Apa lagi terus on9 untuk semak result...Hmmm seronok lah dye dapat dekan lagi... tapi kupunya result agak menyedihkan...hambar saja....tapi takpelah orang lain dapat elok kita tumpang gembira...walaupun diri tak seelok mereka...huhu...yang penting semester depan kita buat lebih baik...ngee~~


p/s : sahabat2, kita jangan mudah putus asa kerana ini semua merupakan liku2 hidup yang perlu dilalui oleh semua insan, cuma yang bezanya hanyalah masa dan ketika, So usaha biar lebih kerana usaha itu tangga kejayaan....babai

Kongsilah sikit~


Hmmm....hari ni bali nonton muvee


Hari ni agak panas utk berkebun diluar, so bali nonton muvee jer, yg peleknye xtahu pon tajuk crita tue....huhu agak sedey cerita tu...watak utamanya seorang budak lelaki...cerita ni berkisar dalam sebuah keluarga. Cerita neh mula merangkak naik bila bdak ni kematian ibunya...Kesian dye...yg lagi sedih tu, ibu dye mati sebab nk selamatkan dye dari kena langgar lori...Sejak hari tu dye selalu slahkan diri dye atas semua yg berlaku...Dye selalu pergi ke tempat kejadian dan termenung sorang2... Bayangkanlah orang yg kita sayang pergi didepan mata kita...sangat tragik... Dye terfikir untuk bunuh diri... tapi kerana diri masih waras dye x jadi bunuh diri. Lalu ayah dan adik2nya datang mencarinya... adik2nya berlari sambil menagis kerana menyangka abangnya nak bunuh diri... Dialog yang paling x boleh dilupakan apabila ayahnya berkata "Kenapa kau begitu kedekut wahai anakku, tak bolehkan kau kongsikan sedikit kesedihanmu itu. Kenapa harus kau telan semuanya"...sgt sedey untuk sape2 yang tgk la muvee tu,


So kawan2, bali pon terfikir tak bolehkah kita kongsi sedikit kesedihan yg kita alami...dengan cara itu kawan2, saudara kita akan tahu masalah yg sedang kita hadapi...mungkin mereka dapat tolong walaupun sedikit. Bukan kesenangan sahaja yg ingin dikongsikan tetapi juga dukamu...wahai sahabat, jika kau menitiskan air mata aku juga turut bersedih. Jika kau mengukirkan senyuman yang hambar, aku tentu sekali tahu akannya... ku harap kau beri peluang untuk seorang sahabat itu merialisasikan erti sebuah persahabatan.


Seseorang itu tidak mungkin bersahabat jika dia tidak ingin berbagi suka dukanya dan sebuah persahabatan itu tidak akan hidup jika ia tidak disertakan dengan suka dan duka. Ingatlah sahabat sekalian Bumi mana yang tak ditimpa hujan...langit mana yang selalunya cerah...Bersahabatlah kerna ia inti kesatuan.


p/s : persahabatan itu tidak dapat dipegang dan dilihat, ianya hanya untuk dirasa dengan hati yang ikhlas...


+biarjasajadikenangan+

Monday, June 8, 2009

Up To Date




Hari neh ku keluar town....

huhu hari neh ku ikot magee dgn aspa keluar town...Mreka masing berawek so ku kesepian...ngee~ disebabkan kebohsanan jadi ku g ronda2 dalam CP (City Plaza) sambil2 usya prkembangan dunia neh...huhu mcm katak bawah tempurung jer... Hahaha ada sesuatu yg menarik disitu...Ku dan mereka2 sangat berbeza....huhu rupanya ku berpakaian yg sgt kuno...Baru sedar diri neh kuno... Orang lain brpakaian gempak gempok....cakap je apa fesyen sume ada...fesyen londeh sluar, feshen pkai singlet dan bertudung didalam, fesyen seluar kna kelar pon ada....huhu Malaysia boleyhhh...Adeyh...ku cuma berT-shirt kosong berjeans straightcut...huhu x "uptodate" lngsung...naseb tak kluar pakai T-shirt pagoda ...haha. So kehairananku terjawab kenapa azpa berdandan hebat....wah up to date rupanya....Saye neh org hutan je...So rasa mcm nk ubah penampilan la....tp tak tahu cena...ngee~ So kawan2 kalao ada idea sumbang la sket....kesian bali, kuno sgt dah ni....huhu tapi bali pon nk ckp sket kat sini...huhu bali suka org yg tunjukkan dirinya yg sebenar...hmmm kalau nk berpakaian seksi tu biar la betol2... baru puas hati. Maksudnya bukanla berbogel kt situ....cuma kalau pakai singlet 2 xperlula pakai tudung dekat dalam...huhu aneh rasanya...huhu tapi rata2 gadis sume pakai molek2...lelaki pon hebat2....so Malaysia mmg hebat lah....

p/s: marilah kita sama2 saling membantu kearah yg lebih baek untuk meninggalkan apa yg tak baik...huhu Fikirkanlah apa inti dari ayat neh....babai

Sunday, June 7, 2009

Kisah Benar...


Ku bertanya pada sahabatku bernama A. seorang wanita "em eh nanti kau nk cri suami cena..".nada polis menyoal matpIt. Sahabat pun menjawab..."em nanti nk cari suami yang handsome,kiut,xkaya xpe janji tahu masak..." Zerkkk!!!! Mindaku macam dipalu dengan gendang masjid...Perghhh.....yg pandai masak. Bukan sbb x pandai masak...Cek tahu masak naa...kasi tawu nk mkn apa...hehehe jgn chikenchop dah la...huahua tp terkejut dgn kenyataan memberku td....Sebelum neh dh penah tnya dah membe yg lain... sama jew....Hoho wanita skang nak lelaki yg tawu masak...Seram wohhh!!! Adakah gadis skang xtawu masak...atau malas nk buat kerja2 tu. Mungkin juga diorang nk tukar tempat dgn lelaki... Xbagus tu, tanda2 akhir zaman....Kepada gadis2...kalau saya, saye x kesah jika kena tolong isteri memasak di dapur tapi biarlah sama2 memasak...baru utuh rumah tangga....tapi xelok jika gadis xmahu memasak or xtahu memasak....belajar la sikit2... Jejaka2 sekarang pandai masak sbb diorang nk survive dkt rumah sewa & nk jimat duet...haha so gadis2 jgn ambek kesempatan pilih calon yg pandai memasak sbb nk jadikan bibik baru dirumah...huhu kesian lelaki...hahaha Itu jew bally nk cakap...huhu so kita sama2lah beriktibaran dan bertebaran yahh...babai :)


+biarjasajadikenangan+

Saturday, June 6, 2009

Pesan Bally Kepada Diri~


Bally ingin berpesan buat pedoman diri dan teman, Jadikanlah hidup kita ibarat benang yang mencantumkan tetapi jangan pula kita seperti jarum yang mencucuk dan melukai orang lain. Kita mungkin melukai perasaan orang sekeliling kita tanpa kita sendiri menyedarinya kerana dalam laut boleh diduga dalam hati siapa tahu... Dalam kehidupan ini lakukanlah sesuatu itu seolah-olah kamu tidak lagi berpeluang melakukannya dan lakukanlah sesuatu itu dengan yakin dan bersungguh kerana kita punya asa, Allah punya kuasa. Hargai setiap inti kehidupan kamu Kerana ianya suatu kenangan yang tak terbeli... Sematkan detik-detik manis dalam diri kamu nescaya ia penawar luka dihatimu dan buangkanlah rasa benci dan dengkimu itu kerana ia bara-bara yang membakar kesabaranmu... Lunakkan suaramu dgn puji-pujian buat Sang Pencipta kelak hidupmu sentisa berlegar dalam nur-Nya. Kasihlah seseorang seikhlas mungkin, kerna keikhlasan itu unsur kecintaan. Cintalah kita kerna itu fitrah. Tanpa cinta tiada warna kehidupan... cinta dusta kerna lahir, kerna paras dan harta duniawi, Lahirnya akan lari dikejar usia, parasnya akan pudar dimamah masa, hartanya akan ditinggalkan tatkala ajal merangkak tiba... Bally berpesan kepada diri agar tidak gopoh mencari kerna ianya pasti ditemui cuma lambat atau cepat...dan percayalah wahai diri lambat dan cepat itu adalah permainan masa. Carilah cintamu itu seolah-olah ia akan datang padamu...
+biarjasajadikenangan+

Friday, June 5, 2009

Sepintas kenangan lampau adeyh seram!!!


Sepintas kenangan lampau...


Pagi neh sesaja ku membelek ensetku yg mulai mereput... teringat plak pristiwa masa ku pegi repair enset dkt City Plaza... haha critanya mcm neh...huhuhu long2 tyme ago, Ak ke city Plaza nk repair enset.Cermin enset dah retak seribu...maklumlah kerja berat!!! A pown masuklh ke kedai dan merepair ensetku...Tiba2 dtg sorang pakcik neh nk repair enset jgak...enset dye syot jatuh dlm tandas...eee~ Pakcik neh nmpak alim dgn lebai putehnya... nk dijadikan crita dye tegur ku, apa lagi ku pon sambut la..pastu sembang2...dya bahasakan diri dya pakcik... standart la tu... pastu dye sembang2 tp yang pelekny dya ska tampar paha ku... org tua2 biasala kalau sembang sepenuh hati... Lepas tu tetiba dya nk mraba lebey2 lak... senget btoi pakcik neh.. seram gak pikir2 balek...tp ku tabahkan hati...maklumla dye pakai lebai wooo~ takkan nk jahat kowt... Ku pon ngelak2 la...huh saja blakon2 cari det dlm poket...wahaha... lpas tu ensetku siap...apa lagi cepat2 ku g bratur nk bayar... Tetiba dye dtang "Adik kejap lagi jgn lupa bagi nombor phone dekat ABANG na" Weakkk!!! nk muntah...tadi pakcik skarang dh jd abang...dah tue dah paksik oi!, ku dah glabah tapi maintain cool..."ok pakcik kejap g saja kasi"..hah lepas jer bayar ku lari xcukup tanah...Seram giler masa tu...Wah rupanya ada jgak org mcm tue...huhu so jgn la cepat buat kesimpulan kawan2...padah nanti... babai


p/s: Kawan2...Don't judge the book by its cover....Luar bekilat dalam berkarat...ngee~

+biarjasajadikenangan+

BBQ

Oittt Bakaq Ayam...lalala~




wahaha...yestrday ada BBQ.... Lalala agak kesyokan kelampauan... Mcm biasala evry sem break ada BBQ, huhu kali ni 5 org ja join, Si Bally, Azahari, Azpa, Shapiq Shahimi, dgn Si kuya...hmm wan magee ngan nazre pon ada dtg tp x join mkn pon... Hmmm ada keja katanya...


Aktiviti dimulakan dgn membasuh ayam...erkkk....pandai sungguh kuya, dye dtg lewat org dah settlekan basoh ayam....Senget...Pastuh buat rencah n peram....1 lagi prob...nyalakan api..ngeee~ itu kasi kuya aza dgn askar....hahaha...Hahaha yg lawaknya azpa pesan ais tiub mcm nk mnum 20 org...hahaha Senget btol...Naseb kuya x beli butter seKilo...kalo x...ngee~Pembakaran & pemanggangan brjln dgn agak lama...lepas 2 ngammmm! makan la.... huhu x abes pon mkn...tp x ley usha muvee sbb external rosak...adeyhhh...kurank trhibur...lalala overall best la jgak... huhu babai...
+biarjasajadikenangan+

Wednesday, June 3, 2009

Mlayu, Buruh dan Asing


Kita sering menyalahkan kerajaan semata apabila negara dibanjiri pendatang asing. Kita menuding jari kepada mereka2 yg kita anggap salam, tapi pernahkah kita terfikir punca punci situasi ini disebabkan kita sendiri... mereka datang ke sini bekerja sebagai buruh kasar di tapak2 kontrak, di puncak2 menara, suri2 kepada rumah, tukang kebun yg memotong siang&mlm, Pakguard yg habeskan berpaket2 Ali cafe semata2 nk brjaga, bangla2 di stesen mnyak, yang m'ambil order bila kta pesan roti nan & ayam tandori, mat bagla & minah indon yang sapu sampah dkt dataran masjid putrajaya. Itu tak kira lagi yg menyamun serata negeri. Sungguh sukar utk mereka mendapat pekerjaan di tempat mereka... Kita salahkan mereka merebut periuk nasi kita... Kita "protes" kita heboh satu negara....di koran2, televisyen penuh dgn artikel yg mengkritik & mencaci maki mereka2 ini....tp sesetengah tue wajar jgak... Pernahkah kita terfikir jika kita menghalau mereka pulang....fikirkan. Mampukah kita mengangkut batu bata di tingkat 31 sebuah bangunan yg belum siap, sanggupkah kita memotong rumput siang&malam, trfikirkah kita utk bersengkang mata tatkala org nyenyak dibuai mimpi....Tahankah kita utk menyapu sampah di floor2 Midvalley dan toilet2 awam... Sanggupkah kita...


Tentu sekali tidak.... Bangsa melayu tak nak kerja remeh temeh....xde class...apa yg mereka nak....Melayu nak jadi Boss... jd Dr, Engineer, Businessman & paling kurang seorang pegawai di Syarikat2.... Melayu tak sanggup menjadi jaga,tukang kebun bahkan waiter di kedai2 Nasi Kandar... Tidak dapat dinafikan lagi filem2 melayu lebih ghairah menyediakan filem2 berunsurkan kehidupan korporat yg dipenuhi dgn saham beratus2 juta, kereta mewah BWM, MES, paling tidak porsche dua pintu dgn pemandunya gah bereben hitam bertuxedo...Hebat...hebat kita...Amareka!!!!!!!


Jika benar kita ingin seperti itu usahakan, buktikan...jika kita tidak mahu menjadi seperti Mat bangla dan minah indon... Hentilah menunding jari dan mula berkerja...Jangan lupa gah kita, jgn lupa filem2 kita, jgan jadi "Melayu yg mudah lupa" bak kata Deqna Mlayu kita buang M terus layu...


+biarjasajadikenangan+

Sunday, May 31, 2009

Kalori oH Kalori!!!!

Ini cite pasai kalori....cuba baca betui-betui....
Setiap kita memerlukan sebanyak ......


+Sume org perlukan+
Lelaki : 2000-2500 kalori
Wanita :1600-2000 kalori

+Jadi+
Setiap 8000 kalori yang terkumpul (tidak dibakar) akan menaikkan 1kg berat badan
Cuba kita kira lebih kurang cara makanan kita setiap hari.....




Makan Pagi: Nasi lemak bersambal (400 kalori) + Telor mata kerbau (21 kalori) + Teh Tarik (120 kalori) = 541 kalori

Pukul 10 pagi: Kuih karipap 3 biji (390 kalori) + Teh O (20 kalori) = 410 kalori

Makan tengahari: Nasi 3 cawan (420 kalori) + Ayam kari (250 kalori) + Dalca Sayur setengah cawan (150 kalori) + Air Tembikai (80 kalori) = 900 kalori

Minum petang: Kopi susu (120 kalori) + Popia Goreng 3 biji (390 kalori) = 510 kalori

Makan Malam: Nasi 3 cawan (420 kalori) + Ikan Tenggiri Masak Merah (142 kalori) + Kangkong goreng belacan (120 kalori) = 682 kalori

Jumlah (541 + 410 + 900 + 510 + 682) = 3043 kalori.

Apa akan berlaku jika tabiat makan kita seperti di atas berlarutan selama setahun?
Jika lelaki bakar 2500 kalori tetapi makan 3043 kalori sehari maka mereka akan simpan 543 kalori setiap hari sebagai lemak. 543 X 365 hari = 198, 195 kalori setahun disimpan. Jadi dalam setahun berat akan meningkat sebanyak 24.77kg!! (198,195 / 8000).

haaaaaa...kwan2...sebelum terlambat...control la sket...huhu




Jgn biarkan hidup anda diselubungi Spare tyre

+biarjasajadikenangan+


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...