Bally.Da.Shoe: January 2010

Rakan BlogKu

Tuesday, January 19, 2010

Knapa baju kena mahal??


Aku tertanya-tanya.... Kenapa perlu beli pakaian yang mahal2...Berbaloi ke??

Mungkin sesetengah orang rsa berbaloi dan yg lainnya tdak... Sume tu diukur atas kemampuan kewangan... macam mana pulak dengan peminjam ptptn... jpa... Biasiswa MAS (Mak Ayah Saqha)...Sume tu bermain dlm kpale hotak aku neh...

Kalau pipit sama pipit
Enggang sama Enggang
Takkan terbang seiringan
Apa tah lagi nk bkak game....xde can bos~

Kalau kita nk ikot cara orang berada dress up alamatnya jual tubuh la... Bagi aku pakaian neh hanya untuk tutup tubuh n janji kemas... Xperlu la mahal2 sangat (tp yg mampu tu lantak dye la) Kalo korang beli baju 4 5 ratus sehelai pon, kena sodok dengan pisau barai perot... xde kebal punye... Ala macam org beli helmet 3 4 ratus sejibik...Lori langgar kaki ko, still standing ke? Value dye satu jer....BERGAYA!

Ada beberapa reason knape org beli pakaian mahal2:

1. Lobang tandas rumah dye dh tersumbat dengan duet
2. Dah mampu...biar la!
3. Biar papa asal bergaya
4. Sekadar hobi

Kalo kategori 1 no komen...duet dye besepah biar la....kategori 3 ni pnyakit kronik... bergaya punya pasal sampai simpan stok magee utk setahon...Xde pasal~ Kalo ko bgaya sgt pon.... lama2 jgn sampai nk makan pun xde... Ktegori 4 ni pun kurenk.... bnyk lag benda ko bleh kumpul....setem ka, lencana besi ka, penutup botol, kulit kerang...kumpul duit pon cara jgak... Asal baju jgak yg ko nk kmpul....

+biarjasajadikenangan+

Monday, January 18, 2010

Kalaola padi sesedap keju

Kenapa tikus xbley suka padi saja...

Nyamuk cuma suka darah
Lembu cuma suka rumput
Memerang cuma suka ikan
Monyet cuma suka buah
Tapi kenapa tak tikus ?

Tikus makan padi
Tikus makan keju...
Kabinet kat dapur pun tikus makan
Kenapa ek?

Mungkin sekali sebab tempat dan persekitaran
Billa tikus dekat sawah mstilah makan padi
Camtu jgak la dengan tempat2 lain
So tikus mmg cepat beradaptasi
Bila jumpa keju... padi mungkin xdipandang lagi....

Apa yang padi fikirkan saat itu
Kalaolah Aku sesedap keju....

+biarjasajadikenangan+

Wednesday, January 13, 2010

Membe aku makan buku~

If you study to remember,
You will forget.

But


If you study to understand,
You will remember.

Aku mula berfalsafah pelik sebab subjek aku semester ni dh semakin menunjukkan belang... Subjek2 menarek lg mncabar tp killer~ Kalau x pulun dr awal tesadai aku nanti... Haha ditambah dengan member yg 24 7 dgn buku buat aku lagi psyKo!!! Boley ka aku teruskan sem nih dgn bahagia..... Adoyai tulun~ tulun~ Aku skang JiiwA KaCaO tahap dewa... Bila aku relek sket dye ckp "Li kita ni harapan keluarga,kita buke oghe sene". Asal aku bukak mata ja ( tido) dia kt meja study, Aku ajak g makan dye nk study, aku ajak g swim dye nak study...sudeeh!

Aku jenis yg study dgn ikhlas baru masuk....so aku bila kiri kanan presure mmg jem la.... Hahaha naseb la rumet aku memahami...hahaha (satu kepala)... sehari 2 nih aku dh ubah corak sket....Lpas kelas ja aku x tros balek... aku lepak fac dulu....revise apa2 yg patot...lpas tu solat, makan tido....kurang sket nampak dye study...hahaha... Itu la life aku kat U yg smakin menekan.... Ada nasihat tak....aku perlukan giler2 neh.... huhuhu babai :(

+biarjasajadikenangan+



Monday, January 11, 2010

Kasik Potong VS Kasik simpan

Sesi meminta pandangan….

Saya seorang jejaka yang tengah konpius nak berambut pendek atau panjang….Kalao la ada sapa2 nk tolong aku…. Aku better Rambut Panjang atau pendek…. Aku suka berambut panjang . tapi aku ada masalah bila tepaksa berurusan dengan pihak pentadbiran….Diorang tak kasik pakai snowcap…. So aku selalu avoid that place tapi kadang2 kantoi jugak… Tapi xkesah le... Rambut apa yang sesuai dengan aku…

Macam mana juga dengan karakter simpan janggut dengan karakter yang plain…..mana yg pas…
huhu Tolonk komen sekeping dua…Tenkiuk

Rambut panjang
Rambut Panjang xde janggut/misai
( demi gamba neh aku buang janggut :( )


Rambut Pendek

Bermisai&Berjanggut


Rambut Pendek tak berjanggut

Tulun org yg mncari idntiti dapat pahale~
+biarjasajadikenangan+

Kenapa mesti berenang

POst 10 Januari 2010
Kenapa aku suka berenang walaupun tak hebat berenang?

Berenang bagi aku umpama kehidupan aku.
Air Ibarat perasaan dan aku tetap aku.
Aku mungkin seorang lelaki yang dikelilingi dengan perasaan.
Perasaan dimana aku sendiri tak tahu

Aku takut dengan air yang gelap…
Ia membuatkan aku terkapai2 ketakutan
Apa yang ada dalam sana?
Bahaya ke tidak di dalam sana?
Semua persoalan tercetus oleh rasa takut
Kotak fikiranku menjadi sesak,
lalu aku lemas

Lemas di tengah perasaan…
Atau lemas menghadapinya…
Mana harus aku pilih?
Aku sedar lambat laun aku akan lemas
Tetapi lebih baik aku lemas cuba untuk berenang
Dari lemas tanpa sedikitpun mencuba

Biar aku lihat apa yang ada didalam air gelap itu
Biar aku selam kedasarnya
Mencari apa yang aku takutkan
Apa yang aku inginkan?

Aku berenang…
Hari ini aku masih berenang
Hari esok aku akan terus berenang
Andai aku lemas
Aku lemas kerna mencuba
Bukan kerna tidak berbuat apa-apa


p/s: Banyak perasaaan yg ada disekeliling kita…kita tinggal cuba memahaminya… Bally :)

+biarjasajadikenangan+
Post 9 Januari 2010

Apakah yang paling cepat berubah pada tubuh badan manusia?
Tinggi,Berat,Rupa,atau Jantung?....................jawapannya HATI

Hati paling cepat berubah…
berubah untuk sesuatu yang ‘menyentuh’
Hati akan berubah… Jangan kata hati manusia keras seperti batu…
Itu kerna hatinya tidak bertemu sesuatu yang membuatnya tersentuh….
Nescaya berubah hatinya bila tiba saat yang tepat….

Hati yang mudah tersentuh bukan bererti hati yang lemah….
Ia sebenarnya anugerah…
Hati seperti ini berdampingan dengan perasaan
dan itu fitrah…
Mempunyai perasaan adalah suatu yang nikmat….
Nikmatilah perasaan hati kita….
Duka…ketawa…girang…kacao…Amarah…
semuanya “pemanis hidup”

p/s: Hargai perasaan seperti kita tidak punya esoknya…Bally :)




+biarjasajadikenangan+

Gadis

Post 8 Januari 2010Sjak kebelakangan ni blog aku kemosian sedikit…huhu masalah hormon kowt…. Aku rasa dah sampai masa aku move on… Aku rasa dye dah bahagia sekarang…takkan nampak aku lagi. Aku patut gembira atau sedeyh ?

Inilah yang dikatakan manusia….Manusia tidak sempurna disebabkan kelebihan… iaitu perasaan. Perasaan mengekang kita daripada melakukan sesuatu dengan sempurna….Pendapat aku ja… Aku teringin nak letak dekat sini gambar2 gadis yang aku suka duluw2 sampai skang…. Tapi aku takut diorang tak selesa plak…apa yang aku tulis dekat bawah ni mengenai gadis2 yang mereject aku…hahaha kurang bakat… Aku tak pandai menulis tapi aku cuba tulis apa yang aku nak tulis…

Gadis 1
Aku jumpa dye masa form 1 dekat kem KRS di Gunung Jerai… Watak dye manja…suara slow sgt… bagi aku cute la…haha J. Kali pertama aku jatuh ska dekat dye masa aku tengok dye baca novel dekat tepi waterfall… Aku terus suka… aneh betul punya perasaan diumur sebegini…hahaha. Ayat dye yang aku suka dengar “ yer ne tu” (Ye ke). Aku cuba cakap dekat dye…Tapi dye cakap dye suka kawan aku…bukan aku...

Gadis 2
Aku kenal dye masa form 3. Masa tu aku teman member aku g jumpa dye… Yang ini kontra giler dgn gadis 1. Watak dye macam cergas dan tegas…tapi dye ni jenis yang kelam kabut bila buat keputusan… ikut perasaan sangat mungkin….huhuhu tapi tu yg buat dye Nampak chomel~… Dye ni jgak straight forward person. Dye mmg tak suka
orang jenis aku…dye cakap org macam aku ni x meyakinkan untuk protect dye…kurus kerink sangat.. hahaha. Agak kecewa tapi at least dye kasik tawu… Skang dye still sebagai salah sorang dari kawan baik aku

Gadis 3
Gadis 3 aku jumpak masa form 5. Masa tu bulan Ramadhan. Dye gadis yang alim la. Sejuk hati bila tengok…huhu Aku suka tgk watak dye yg remaja riang ria…huhu Dia gadis pintar…. Sekarang ni mungkin dekat US sambung study… Dye ni memang gadis yang baik… Ayat dye dlm mesej yg aku suka “toink2”. Aku seronok bila dye cerita benda2 yang dye buat. (cokodok~).
Aku cuba bagitahu tapi dalam versi lain la sebab aku takut untuk berkata-kata(kelemahan aku tuh~)lepas tu dye cerita yang dye ada suka seseorang… I guess that the answer…huhu Bila fikir2 balik aku tak layak pun jadik kawan dye….Sesape yang dapat menambat hati dye tu memanglah manusia yang bertuah…Aku doakan korang bahagia… kerana aku nak tengok dye bahagia dengan orang yang dye suka

Gadis 4
Aku berjumpa dengan dye masa dekat Matrik. Watak dye pun berbeza dengan yang lain… Lebih kepada witch yg misteri… dye suka pakai pakaian hitam….kuku dye pon warna hitam (tapi bersih )…berdasarkan watak dye…dye ni sangat pembersih dan kemas…puji lebey plak~ dye suka pakai celak & of course la wrna hitam…ada warna lain ka? Tapi yang aku perasan dye pakai celak sebab nak kasi mata dye nampak bulat (mata dye sepet sket…mcm amoi)…haha Dye ni memang tak suka pon dekat aku…tapi dye layan aku baik…so aku jadik perasan la…hahaha maluw~ Dye dah ada pakwe dah...(sebelum masuk matrik lagi)… Bila dye cerita muka dye serius tapi apa yg dye cakap tu lawak. Dia cakap dekat aku “ takpe lama-lama boleh lupa la”.
Agak drastic tapi cinta kena ikhlas….betul tak?

Gadis 5
Slepas habes matrik baru aku perasan yang aku ska dekat dye…Watak dye childish…Aku satu group BI dengan dye… Kiteorang memang suka bergaduh dalam kelas. Aku panggil dye neneksebab dye memang macam nenek…hehehe…Dye selalu sepak kaki aku dalam kelas….huhu agak sakit~ Kalo korang kenal dye….trademark dye suka buat tangan mcm pistol…buu! Carik trademark lain loh… Orang selalu cakap kalo asyik gadoh je lama2 jadik sayang… I guess its right…huhu gadis 5 ni jenis yang ska simpan sorang2…. Kalau dye ada masalah dye x cakap orang….maybe dye cerita dekat kawan baik dye kot... Masa aku dh masuk u aku ada beranikan diri cakap dekat dye yang aku suka dekat dye….malangnya aku dah terlewat kowt…Dye cakap dulu dye ska dekat aku…tapi skang dye dah anggap aku macam adek beradek… don’t stand a chance~ Apa pon yg dye fikir…aku still anggap dye kawan baik aku….

Sekarang nih…bukannya aku nak putus asa tapi aku rasa baik aku belajar baek2 dulu….Aku memang tak bernaseb dengan benda2 ni… Membe2 aku slalu sakat aku macam2…. Sakat la asalkan korang bahagia….
Sape2 yg tak bernaseb tu jangan la anggap korang tu malang…. Banayak sebenarnya org yg brada dalam situasi ni…ye ker?

Apa2 pon enjoy ur life…feel free to do whatever u want… have a happy life till the end of it
+biarjasajadikenangan+

Secebis Impian

Post 7 Januari 2010
Sememangnya manusia…
Walau setabah mana sekalipun
Tidak mungkin tegar hidup sendirian

Bersendirian melahirkan
TekananKesayuanKesepian
Untuk menghilangkan kesunyian,
Manusia perlukan teman

Tapi ada juga diantara kita
yang tidak berjodoh
Tidak berkasih,
Tidak berkawan…
Seksanya tidak terkata
“Secebis Impian”

p/s:
Tidak semua manusia ditakdirkan mempunyai pengalaman berkasih malah ada juga yang tidak pernah berkawan. Ini semua merupakan laluan-laluan yang dilalui oleh setiap insan tanpa seorangpun yang tersisa. Biarpun matlamatnya sama… namun jalannya berbeza….
Bagi mereka yang dipermudahkan jalannya… ianya suatu ujian persis mereka yang sukar jalannya. Adakah mereka menghargai apa yang mudah diperoleh atau berusaha memperoleh apa yang sukar didapati…

+biarjasajadikenangan+

Wednesday, January 6, 2010

Aku ingin pulang


Bila mengenang sesuatu yang lepas...
Kita pasti ingin pulang kemasa itu
Mengubah semula
Kita yang lalu...

Andai aku bisa pulang ke masa itu
Akan ku tebarkan seluruh perhatianku buatmu
Akan ku semaikan kasihku untukmu
Agar kau tidak lagi terluka

Andai aku bisa pulang ke masa itu
Ingin kuukir bahagia diwajahmu
Ingin kurenggut kecewamu
Kulempar jauh dukamu
Ku telan segala deritamu

Andai aku bisa pulang
Tidak ingin ku lihat pandangan matamu itu
Sayu melihatku
Dikala mulut terkelu...lidah membisu

Bila hati ini mula mengerti
Minda tersedar dari mimpi
Mata tertumpu di hati
Semuanya sudah terlewat

Kini kau tiada disisi
Madahmu terngiang-ngiang
Lagakmu bermain di mindaku
Ku ingin bertemumu….
Biar hanya sedetik

p/s: Bila kita sedar semuanya sudah terlambat… Insan yang tak punyai keberanian untuk mengungkap seringkali terlewat mengatakan sesuatu yang penting dalam hidupnya. Malang sungguh insane itu…lebih malangnya bilanya adalah aku~

+biarjasajadikenangan+

Tuesday, January 5, 2010

Aku Buku dan Lembut~

Hari neh kelas Ekonomi Hutan batal…Aku, CikMat dgn Ijat pun g Pc Fair yang brlangsung dekat U aku neh memandangkan tapak carnival tu sebelah je dgn fakulti aku so aku g la….lagipun perut pon lapar… Sampai dkt sana semua jenis produk mknan kiteorang try….sengkak jgak perut…nama jer pc fair tapi mkanan je belambak jual dkt sinun…. Member aku borong sakan la mentang2 duet dh masuk….Aku x beli apa sgt pun…komik gempak ja…. Tengok tajuk cintun2 mcm bes jah… Masa aku belek2 komik tu banyak ja mata usha kt aku….(mata sindir)….Sialan…asal, lelaki xleyh beli komik cenggitu ka ? Aku buat sadin jah…biarla…aku nk baca…. So aku pon beli lah….masa aku tengah bayar ada mamat mana tah senyum mengHena kat aku…. Bajet aku laki lembut la baca buku2 cinta neh… Xpa nak buat mcm mana itu pandangan masing2… Tapi aku nak bagi tahu yg aku ni normal kowt…. Dalam hidup aku kalau kita nak buat apa jangan hipokrit…. Tak perlu berpura2 buat apa yang kita tak suka semata-mata nak menutup diri kita yang sebenar… Don't judge the book by its cover…

Buku2 yg aku beli...

Nampak lembut ka?


Takkanla aku kna toreh muka kasik parut baru org tgk normal....?

+biarjasajadikenangan+

Monday, January 4, 2010

kasi kasih sekilo~


“Kasih yang kita beri, itulah kasih yang kita miliki”
-Albert Hubbard-

Kasih bukannya untuk disimpan.
Ianya sesuatu yang bermakna buat dikongsi bersama.
Semakin dikongsi semakin bertambah,
Semakin diberi tiadanya luak

Insan yang tiada kasih adalah insan yang sepi
Mereka bukan tidak ingin berkongsi
tapi mereka tidak punya dan tidak tahu cara untuk memiliki
Jesteru itu kita yg punya sedikit rasa kasih
kongsilah bersama mereka walaupun cuma sedikit.
Mungkin dengan begini kasih mereka akan berputik….
Kembang mekar menjadi sayang…
Itulah kasih

Kasih isteri tinggal-tinggalkan
Kasih anak tangan-tangankan
Kasih sahabat beri dorongan…

Kasih kekasih tiada jawapan....
g carik snirik dekat kamus bahasa edisi ke3

+biarjasajadikenangan+

Sunday, January 3, 2010

Azam Tahun Baru

Sdar x sedar dh masuk tahun baru suda…. Tapi Wi-Fi dekat blog aku neh x baru2 jgak….lembab mcm siput khinzir…Tahun baru bilik baru roommate baru so azam pun kena baru jgak… Azam aku tahun 2010 ni nak study molek, kurangkan stress study, nak senyum banyak2 perbaiki diri… n nk cari awek…hahaha apa punya azam la neh… Aku sebenarny bukan xmo cri awek tp takot xpandai jaga… hahaha kna amek kursus jaga awek neh….

Semester ni subjek aku semua berat2…. 4 kredit semoa… Tapi xpa….lagi susah lagi menarik… ni la masanya nk improvekan diri…..heyya!! semangat neh…. Emmm sbenarnya xde apa dah nk tulis… sebelum ni ada tp dah lupa…. Nanti bila2 aku ingat aku tulis lagi… aku akan terus tulis moga2 semua ni dapat aku baca balik bila aku dah tua nanti…

Ruang study semester neh....

Walaopun kecik tapi still Okay~ hahaha janji dpt study suda....

+biarjasajadikenangan+
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...