Bally.Da.Shoe: December 2015

Rakan BlogKu

Wednesday, December 30, 2015

Ada apa dengan 2015 ?

2015 dah sampai ke penghujungnya... Banyak perkara yang dah berlaku dalam tahun ini... ada yang berlaku dalan perancangan dan ada juga yang di luar jangkaan. Walaupun tahun ini diuji dengan sakit yang tak putus2.. Alhamdulillah masih berjaya habiskannya. 

Mengimbau sikit apa yang dah berlaku tahun ini...

Januari 2015
Tahun 2015 bermula dengan Bukit Tabur East... Stended la geng cuti-cuti ni... Takkan nak menyorok dalam selimut... ambil angin sikit.. sambil2 tetapkan matlamat =P

Lagi Gambar : Tabur East

Januari juga memperlihatkan kejayaan aku melunaskan target tahun 2009 untuk menyempurnakan kesemua 3 geoforest park yang terdapat di Langkawi Geopark... After so many years... tadaa!!

1) Kilim Karst Geoforest
2) Dayang Bunting Marble Geoforest
3) Machinchang Cambrian Geoforest
Lagi Gambar : Langkawi Permata Kedah

Video : Langkawi Permata Kedah

Hajat tahun 2012 aku untuk naik ke Gunung Kutu pun tercapai tahun ini. Gunung ini lebih dikenali dengan panggilan 'Bukit Kutu' walaupun ketinggiannya  sudah layak digelar gunung iaitu 1100m. Uniknya Bukit Kutu ini memiliki puncak berbatu yang terhad untuk beberapa orang sahaja. Di atas sana juga terdapat tinggalan rumah-rumah agam inggeris.

Lagi Gambar : Bukit Kutu
Video : Bukit Kutu

Februari 2015

Berpeluang pergi melihat sendiri Air Terjun 'Hilang' selepas terjun. Dah lama dengar orang sebut-sebut tapi baru tahun ni dapat pergi... Air terjun yang dimaksudkan tu adalah Air Terjun Pelangi di Sungai Lembing. 
Lagi gambar : Air Terjun Pelangi


Mac 2015

Mac kali ni mengimbau kenangan dimana aku mula-mula mendaki. Gunung Bunga Buah tetap gunung pertama aku... Semua benda rasa susah masa tu... ^^, dan kali ni baru aku sedar GBB taklah sejauh yang aku rasa dalam pendakian pertama dulu =P


April 2015

Masih lagi hajat yang tak tertunai sebelum ini.. Ini hajat aku masa mula-mula dulu... Zaman muda-muda dulu kononnya nak cari semua yang paling-paling tinggi saja. Maka ada sorang brader ni suggest aku naik gunung paling tinggi di Negeri Sembilan. Orang panggil Gunung Besar Hantu (GBH). Sebelum pada tu aku ingat Angsi lah yang paling tinggi. Quote yang aku tak lupa "Bukan GBH lah kalau tak calar"

Lagi Gambar : Gunung Besar Hantu, N9

Mei 2015

Disebabkan wabak 5CM telah menyebabkan aku ghairah nak pergi ke Gunung Semeru dan melihat keindahan Puncak Mahameru... Dengan support kawan-kawan akhirnya satu team seramai 9 orang telah merealisasikan angan-angan ini.

Lagi Gambar : Gunung Semeru, Indonesia
Video : #projeksemeru2015

Jun 2015

Setiap kali sebelum Ramadhan tiba, mesti ada plan masak-masak. Kali ni lokasi yang di pilih adalah Air Terjun Lepoh, Hulu Langat


Julai 2015 Puasa Oiii!!

Payung gambar raya sekeping...

Ogos 2015

Ogos bulan yang best sebab parents aku datang rumah... tapi ayah aku macam mati kutu ja di KL... taktau nak buat apa. Di kampung boleh la bekebun.. Bagi menghilangkan keboringan ayah aku, 'jom ke Broga!!' Hatta bergembiralah ayahanda beta mendengar perkhabaran itu.


September 2015

Memandangkan dah lama tak outing, Myra cadangkan g mandi air di Tadom Hill Resorts. Tempatnya memang cantik dan masih belum kotor dek tangan2 manusia rakus.... =P maksud aku belum ramai orang datang. 


Video : Tadom Hill Resorts

September juga menceritakan kegagalan aku untuk repeat Gunung Chabang gara-gara tak dibenarkan naik oleh Orang Asli Kg Pos Selim... Untuk mengubati luka di hati... akhirnya kami terus ke Brinchang dan naik Irau.


September lagi... Memandangkan adik aku ada appointment Doktor, maka Raya Haji Tahun ni terpaksa kami sambut di KL saja... Nasib la semua ahli keluarga datang berkumpul di disini. Dapat la masak ketupat bagai macam kat kampung. ^^, Ceritanya aku angkut semua pergi beraya di Air Terjun Sungai Chiling. Lagi pun bukan selalu dapat pujuk mak aku bercamping. hehehe...


Oktober 2015

Aktiviti luar pertama aku bersama warga kerja selepas 2 tahun bekerja.... dan ini sekaligus menghilangkan derita yang pernah belaku di ofis ^^, Treasure Hunt ARSM 2015 telah di adakan di Janda Baik, Pahang. Janji aku aktiviti macam ni mesti buat tiap-tiap tahun... 

Video : Treasure Hunt ARSM 2015

November 2015

Akibat November asyik menangis saja.. Tak banyak aktiviti yang dapat buat... Mujur ada hari yang terik ni... dapat juga aku naik Bukit Batu Putih, Tanjung Tuan. Tidak berapa tinggi tapi mencari lokasinya yang sulit tambahan terlalu banyak denai menyebabkan sedikit kekeliruan.


Disember 2015

Mungkin sebagai penutup 2015 Gunung Baling menjadi pilihan... Memandangkan ada mulut-mulut yang bunyi "Naik tempat orang ja.. tempat sendiri dah naik belum?" 

Lagi Gambar : Gunung Baling, Kedah
Video : Gunung Baling, Ancient Crater

Aik... masih belum habis... ada lagi yang nak jadi penutup... Sebagai penutup aktiviti keluarga, Gunung Keriang menjadi pilihan.. Betul kata orang "Sibuk menggali permata di tempat orang sedangkan permata di tempat sendiri lebih tinggi mutunya"
 
 
Video : Gunung Keriang

Pokoknya 2015 sangat ohsem.... dan saya berharap 2016 ini akan lebih ohsem dan sukses... Semoga diberi kesihatan yang baik dan dapat melangkah lebih jauh ^^, Sapa tahu 2015 daki solo, 2016 daki berteman =P kui3~~

+biarjasajadikenangan+




Sunday, December 6, 2015

Al-Fatihah...

 
Ada ketika kita melihat kematian... tapi tak memberi apa2 kesan pada kita.... namun ada satu ketika kita sangat terkesan.
 
Today someone died. Before this I don't even know him... but today it felt like losing a friend...
 
Al-Fatihah buat #TJ
+biarjasajadikenangan+

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...