Bally.Da.Shoe: September 2011

Friday, September 30, 2011

CERITA LUCU DIALOG DUA HANTU



Tersebutlah kisah dua orang hantu. Mereka ni baru bertemu lalu mereka pun berborakla untuk mengisi masa lapang kehidupan mereka sebagai hantu. Sepanjang perbualan mereka, Hantu B ni tak habis-habis menggigil. Lalu, Hantu A yang kehairanan ni pun bertanya,

"Apsal kau ni asyik menggigil je?"

"Oh..cara aku mati dulu teruk..aku mati dalam peti ais...sejuk!!" Jawab Hantu B sambil menggigil lagi.

"Ooo..kesian... aku dulu mati sebab heart attack." Kata Hantu A ramah.

"Kau memang sakit jantung kronik ye? Apsal ko tak gi buat operation? Kalau tak, sure kau tengah lepak-lepak ngan family kau sekarang." Balas Hantu B.

"Dah,aku dah buat dah !In fact mase aku mati tu, aku in recovery. Panjang ceritanya..." jawab Hantu A sayu.

"Ceritala sikit..Sambil-sambil lepak nih.."

"Camni..Aku syak isteri aku main kayu tiga ngan aku. So this one day, aku ingat nak perangkap la isteri aku..Aku pura-pura gi keje tapi actually aku park keta aku kat simpang hujung umah aku je. Seperti yang aku syak, masuk sebuah keta kat carpark umah aku. Aku rilex dulu sebab nak carik mase sesuai tangkap diorang."


"So, ko dapatla tangkap diorang?" tanya Hantu B penuh minat.

"Tak. Aku cume jumpe isteri aku je kat dalam bilik. Yang aku heran, mase aku masuk umah tu, aku nampak ade kasut laki kat pintu umah aku. Aku tanye isteri aku tapi die takmo jawab. So aku pun lari-lari sekeliling umah aku nak carik jantan tuh. Abis sume bilik aku carik tapi takde pun.. Last-last, sebab aku penat sangat berlari carik jantan tuh, aku pun jatuh pengsan sebab heart attack. And aku tak sangka aku mati lak..." kata Hantu A mengakhiri ceritanya dengan kesedihan.

Hantu B terdiam mendengarkan cerita Hantu A. Selepas beberapa ketika, Hantu B berkata,

"Kenapa kau tak check kat dalam peti sejuk? Kalau kau check kat situ, sure kita berdua still hidup lagi.

Dicopy paste dari: PahangUnite

Thursday, September 29, 2011

Cara Ular sawa menyelesaikan hidangan

pakcik gugel kasik pinjam

Dalam entri yang sebelum2 ni aku pernah cerita pasal ular sawa desperate masuk rumah orang. Kali ni aku nak berkongsi bagaimana ular sawa menyelesaikan hidangannya. Mungkin dengar macam sesuatu yang kelakar.. tapi aku sememangnya serius... *muka kedut2..tanda serius =P

Ular sawa ni sekali imbas nampak macam makhluk pemalas yang tau melapuk dan menyemak dalam semak. dun judge da book by its cover... sila lihat harga dulu =P Reptilia badan bercorak ni sebenarnya sangatlah pantas kalau bab2 cari mangsa.. kalau ngesot macam siput.. makan rumput la jawabnya. Okay enuff! jom tengok apa yang si sawa ni nak buat...

1st skali dia akan tunggu dan hendap mangsanya. Dia usya baik punya... tengok ada isi ke tak. Kalau dapat gred A makan besar la hari tu. Kebiasaannya ular sawa aktif memburu pada sebelah malam. "kebiasaannya"... kalau dia tak biasa tu tak tau lah... aku bukan ular.

Nak mudahkan cerita, kita ambil contoh manusia sebagai mangsa. Sepatutnya tajuk entri ni cara ular sawa makan orang... tapi tak murni pulak orang baca nanti. Back to the story... bila dah dekat dengan mangsa, dia akan terkam (sangat pantas okay...), kepalanya akan bertindak sebagai penumbuk... dia akan tumbuk tepat pada jantung. Perghh!! konfem sebak. dan selalunya mangsa akan rebah la.

Bila korang dah jatuh.. ehh... mangsa (ayat sopan), dia akan terus belit badan si mangsa. lepas tu? telan? hohoho tak semudah itu. Lepas belit.. lidahnya yang bercabang tu akan dicucuk ke lubang hidung korang. Tujuannya untuk kasik lemas... bluup...bluup... Dengan kemampuan ototnya... dia akan belit korang sampai remuk tulang temulang korang. Info tambahan: mangsa2 ular sawa mati disebabkan kesukaran bernafas dan bukannya kerana gigitan atau akibat daripada remuk tulang.

Selepas disahkan mati... ia akan telan korang bulat2. tak sempat nak siang2 dah.. mangsa ditelan bermula dari kepala.

Tujuan aku tulis nin nukan nak kasi takut atau nak gertak bagai... sekadar peringatan supaya kita lebih berhati2. Lagi 1 sebab aku tak suka ular... huhu. So, tenks kepada member aku yang koje dgn PERHILITAN sebab share info ni dgn aku hingga membolehkan aku share ngan korang. *tak payah nak korang sangat lah.. bajet macam orang baca belog hang*

Okay ada rezeki aku kongsi lagi ^^.

p/s: Ular sawa sama macam api... kecik2 boleh nak buat kawan... besaq2 jadi lauk dia lah..

+biarjasajadikenangan+

Wednesday, September 28, 2011

Tuesday, September 27, 2011

Canteknya...

**petang ni ribut lebih angkuh dari kebiasaannya...

Angin berhembus garang.. menyerbu ke jendela disaat aku menulis ini, jalur-jalur air berjaring mencucuri atap.. berdetak detuk menghempas ke bumi. Irama yang terhasil menghadirkan ketenangan.

Dari sudut bilik terlihat aku pada pohon.. yang menari2 dibawah simbahan rahmat ilahi. Titis2 air meluncur kebumi persis butir2 mutiara terurai. Subhanallah, indah sekali alammu ya tuhan.

Hembusan bayumu menyelimuti tubuhku.. sesekali mengusap lembut wajah ku. Semua kekusutan lenyap dalam hembusan langit mendung.. yang menjanjikan munculnya sang pelangi sebentar lagi...

p/s: lihatlah sesuatu itu dengan segala kecantikannya... kerna dalam buruk itu ada eloknya ^^.

+biarjasajadikenangan+

Jangan bertandas di air tenang

Jangan bertandas di air tenang. Ini bukan peribahasa dari kamus dewan atau pemberita masyur. Ia sekadar pesan orang dulu2.

Tahu tak kenapa orang dulu2 tak bagi buat tandas tepi sungai yang airnya tenang? tahu tak kenapa? mai nak cerita.

Orang2 dulu kebiasaannya buat tandas di sungai. Hmmm...dekat dengan sumber air agaknya. macam mana aku nak gambarkan rupa bentuk tandas kt korang ae... Okeh.. bayangkan ada titi sampai ke sungai. Kat hujung tu dibuat dinding dengan menggunakan guni baja ataupun daun nipah. Di lantai ada lubang yg dibuat pada lantai untuk tujuan melombong emas.. (ala2 slumdog millionaire) er...er... itu xpasti lah. Susah btol nk explain tandas nih

**hah... lebih kurang macam ni lah**

Okay... berbalik pada isu jangan bertandas di air tenang kita. Ini kerana ada yang suka mengendap. Hah! sapa pulak yang nak ketumbit mata ni..mengintai orang melabur. Individu rakus tersebut adalag sang buaya. 'Air yang tenang jangan disangka tiada buaya'. Kena dah pepatah ni.

Buaya akan mengendap bila korang melabur...Korang?? er...er... ok lah.. orang masa zaman jepun dulu lah... sebab zaman sekarang semua tandas marmar bagai... okeh2.. buaya akan mengintai korang melabur... kerana terlalu teruja nengok korang bertenggek kat tandas tu.. senyap2 dia berenang ala2 freestyle kearah korang.. seram dak? hehe.

Disebabkan air tenang maka senanglah kerja dia.. Buaya akan cucukkan kepala dia dekat pasir di dasar dengan ekornya keatas. Dengan steadynya dia melibaskan ekor kearah tandas. yang tinggal kat atas cuma selipar ja. korang sah2 jatuh dalam sungai.. Buaya yang baik hati tu setia tunggu kat bawah nak sambut korang. Esok2 orang datang cari...jumpa selipar ja.

Kalau Air deras, buaya takleh nak buat seperti di atas. Maybe dia akan cuba cara lain. hehehe... Info ni aku dapat dari seorang pegawai PERHILITAN dekat Paya Indah Wetland. Cerita ni sangat kelakar kan. (kalau korang rasa kelakar lah). Ia akan tetap kelakar sehinggalah korang berada dalam mulut buaya tu. Tyme tu sila menyesal.

p/s: so jangan bertandas di air tenang =P Melaburlah ditempat yang selamat. Pesanan Kementerian Kewangan.

+biarjasajadikenangan+

Monday, September 26, 2011

Cubaan Ular Sawa pecah rumah..

**Gambar hak milik Pakcik google**

Seekor Ular Sawa seberat 70 Kilogram memecah masuk rumah di teluk Intan gagal apabila ianya disedari oleh tuan rumah. Menurut Harian Metro hari ini, Ular sawa tersebut masuk keruang tamu ketika penghuninya sedang menonton televisyen.. Serius berani ular ni.

Ular Sawa sepanjang 6 meter ni dipercayai kelaparan dan desperate dan masuk kerumah berkenaan untuk membaham kucing milik tuan rumah. Serius desperate ular ni. Kehadiran reptilia besar ni disedari tuan rumah disebabkan bunyi bising di ruang tamu. Tindakan berani dua beranak cuba menghalau dan menangkap seekor ular sawa terbabit membawa padah apabila salah seorang daripada mereka dibelit. Ini bukan pecah rumah dah...

Menyedari diri dalam keadaan bahaya, ular tersebut bertindak aggressive sebelum membelit anak tuan rumah yang berumur 21 tahun... kalau 2 tahun, komfem dah remuk tulang2 dye... er...er... dalam keadaan cemas..si ayah bertindak bijak apabila mengetuk kepala ular berkenaan menyebabkan ular itu melepaskan belitan ke atas anak lelakinya. Mereka terpaksa berhempas pulas selama dua jam untuk menewaskan ular itu.

Orang cakap bela kucing selamat kampung... rasanya tak selamat mana lah.. bayangkan kalau si ayah panic dan tak buat apa2... pasti jalan anak dia. So kalau nak berhadapan dengan reptilia besar ni.... kurang2 ada 2 orang... tolong jangan jadi hero pelis... makhluk ni Nampak ja lembab... hakikatnya tak... bayangkan otot2 dia yg kuat tu...

Hmm nanti bila2 kelapangan aku cerita cara ular sawa setelkan hidangan dia =P

p/s: berdua lebih baik ^^,

(sumber): Harian Metro

+biarjasajadikenangan+

Saturday, September 24, 2011

Dunhill & Lancer


Berlaku dialog antara sepasang suami isteri.

Isteri : Abang ni tak habis-habis merokok. Membazir abang tau tak?

Suami : Apa nak buat, susah nak berhenti.

Isteri : Abang hisap rokok ape?

Suami : Dunhill, kenape?

Isteri : Sehari berapa ringgit duit abang habiskan beli rokok?

Suami : RM20 je.

Isteri : RM20 JE abang cakap?? Itu baru sehari tau. Kalau sebulan dah RM600. Kalau setahun tak ke dah RM7200? Abang dah berapa tahun hisap rokok?

Suami : (dengan selamba) 20 tahun.

Isteri : Tengok tu, 20 tahun. Kiranya abang dah membazir sebanyak RM144,000!

Suami : Ok lah tu.

Isteri : Ok apenye. Kalau dulu abang tak mula hisap rokok, sekarang abang dah boleh pakai kereta Lancer tau.

Suami : Hmm.. (malas layan)

Kedua-dua mereka terdiam seketika.

Suami : Awak pula?

Isteri : Saya?

Suami : Yelah.

Isteri : Kenapa dengan saya?

Suami : Awak hisap rokok jugak ke?

Isteri : (Tangan di dada, mata ke atas) Tolonglah, saya tak pernah hisap rokok tau.

Suami : Habis, mana kereta Lancer awak?

+biarjasajadikenangan+

Friday, September 23, 2011

Surat UFO pada UARS




Baru kemaren rasanya... kau dipuja... dijaja semuanya. Kaulah wira, kaulah pengharum nama Negara. Keberangkatanmu diiringi dengan tempik sorak...yang lenyap dalam adzmat tawamu. Lenyapnya kelibatmu disaksikan jutaan mata-mata manusia... dengan penuh riak dan takbur akan kemampuanmu.

Hari merangkak tahun. arus masa pantas berlalu... mengikis pergi daki2 kewujudanmu... entahkan tahu entahkan tidak akan kau... sendirian menabur bakti.

Kini jasadmu merapuh... kudratmu melumpuh... sudah tiba masanya untuk kau berundur. Kembali sebagai wira negara.. disambut meriah dengan kalung2an bunga.

Tapi apa yang kau lihat.... Pulangmu itu tidak sedikitpun diharapkan... Kembalimu dilihat sebagai ancaman.. Itu kah cara terbaik mengenang jasamu...

p/s: Satu keburukan sudah cukup melenyapkan segala kebaikan

+biarjasajadikenangan+

Wednesday, September 21, 2011

Wordless Wednesday : Si Kecik mmg innocent~



Thursday, September 15, 2011

Tanaman pengusir nyamuk


Rumah aku banyak sangat nyamuk... kalau guna kalkulator saintifik fx-570MS nak kira benda alah ni, infiniti gamaknya... maklumlah kiri kanan belakang semua hutan... So aku nak lah kongsi sikit neh... Zodia a.k.a Pokok Ridsect... masak buah keluor ridsect sebotol... =P

Okeh... Zodia ni merupakan tanaman asli Indonesia yang berasal dari daerah Irian (Papua). Tanaman ini selalunya digunakkan oleh penduduk kampung untuk menghalau serangga khususnya nyamuk. Orang2 kampung biasanya menggosok daun zodia ni pada kulit sebelum masuk ke hutan... Ia boleh dikatakan sebagai kaedah yang mesra alam dan tidak membahayakan kesihatan berbanding penggunaan Penyebur serangga... *nak sebut jenama takut kena saman pulak* =P kerana nyamuk takkan menghampiri kawasan yang terdapat tumbuhan ni... Ini mungkin disebabkan oleh aroma yang dihasilkan oleh pokok ini.

Tumbuhan Zodia ni diklasifikasikan dalam family Rutaceae dan nama saintifiknya adalah Evodia suaveolens. Kajian saintifik menunjukkan minyak ekstrak dari pokok zodia ni mengandungi 46% linanol yang femes sebagai bahan penghalau nyamuk. Zodia yang ditanam dalam satu pasu kecil dapat meghalau nyamuk sekitar 2 meter persegi. Untuk lebih berkesan, tanaman ini boleh diletakkan berhampiran dengan kipas bagi membolehkan baunya tersebar dengan meluas =P Aromanya yang wangi sesuai untuk dijadikan tanaman hiasan di rumah ^^.

Pokok ni hanya dalam lingkungan ketinggian 1 meter dan mudah untuk diselenggara. Hanya perlu disiramkan 2 kali sehari dan perlu menerima pancaran matahari. Tanaman zodia ni juga sangat mudah dibiakkan iaitu melalui biji benih dan keratan batang.

Selain memastikan populasi katak tidak terjejas.... tumbuhan ini juga medium semulajadi yang berkesan untuk memerangi nyamuk aedes (Aedes aegypti) dan suku sakat keturunannya.

p/s: “CEGAH AEDES CEGAH DENGGI” –IKLAN KEMENTERIAN KESIHATAN- hehe

+biarjasajadikenangan+

Monday, September 12, 2011

Tumbuhan2 Landskap beracun ^^,

Di sebalik keindahan kepelbagaian tumbuhan landskap yang ditanam dilaman2 rumah kita, mungkin ada diantaranya yang beracun dan mungkin akan mentangkan masalah jika dipetik oleh kanak2.. *Ayat baku okay~*di bawah ni adalah antara tumbuhan2 Landskap yang beracun

Nama Tempatan: Adenium
Nama Saintifik: Adenium obesum
Getahnya boleh jadi racun ikan

er...er.... bab bunga2 ni lemah sket la.... ini aku terbaca dekat satu belog~ katanya bunga2 kt bawah2 ni semuanya merbahaya.

Nama Tempatan: Balung ayam
Nama Saintifik: Celosia argentea
Daunnya beracun

Nama Tempatan: Bunga Anis
Nama Saintifik: Nerium sp.
Getah pada pokoknya beracun

Nama Tempatan: Bunga cina
Nama Saintifik: Tabernaemontana sp.
Getahnya menyebabkan kulit jadi gatal


Nama Tempatan: Bunga Jepun
Nama Saintifik: Thevetia sp.
Getah pada pokok dan kulit biji merbahaya


Mak aku suka sangat tanam pokok ni... getahnya memang banyak dan berwarna putih. Ciri2 bergetah banyak menyebabkan pokok ni mudah tumbuh dan boleh ditanam secara keratan batang. Kalau dalam bidang hutan... pokok banyak resin cendenrung menghasilkan kopis...[pokok/dahan baru] ^^.

Nama Tempatan: Bunga loceng
Nama Saintifik: Allamanda cathartica
Getah beracun (seluruh tumbuhan)


Alanda mempunyai getah yang banyak berwarna putih... dan sangat mudah hidup.... ditanam secara keratan batang ^^. tak guna penggalak akar pun boleh hidup.

Nama Tempatan: Buta-buta
Nama Saintifik: Excoecaria sp.
Getah beracun


Nama Tempatan: Jarak
Nama Saintifik: Ricinus sp.
Bijinya merbahaya


Nama Tempatan: Jarak buncit
Nama Saintifik: Jatropha podagrica
Boleh menyebabkan koma kalau makan



Nama Tempatan: Kecubung
Nama Saintifik: Datura sp.
Daun , bunga , buah memabukkan

Ni aku baca dekat blog mana tah... tapi dia cakap bahaya la pokok ni.... bunga dia memang cantikkan. Ini pokok hutan rasanya...sebab penah nampak dalam hutan ^^.

Nama Tempatan: Keladi hiasan
Nama Saintifik: Caladium sp
Jusnya beracun

Keladi hiasan sememangnya cantik dan mempunyai daun yang lebar dimana ia dapat mewujudkan suasana sejuk pada kawasan rumah. Terdapat pelbagai jenis keladi hiasan... namun getah yang keluar dari batang keladi ini beracun... jangan dok saja2 p jilat pulak =P

Nama Tempatan: Oak leaf
Nama Saintifik: Euphorbia sp
Getah gatal


Getah pokok Oak gatal...tapi getah dari Pokok Getah (getah gelang) menghasilkan sensasi sakit dan pedih apabila dilastik oleh member.. ^^

Nama Tempatan: Saga laut
Nama Saintifik: Abrus precatorius
Biji beracun (1 biji boleh membunuh)

Warna merah biji ini amat mengiyurkan kalau kanak2 lihat. Memandangkan bijinya pecah dan besebarann diatas tanah,mungkin akan dikutip oleh kanak2. Namun biji saga ni cantik jika dibuat perhiasan... dan diletakkan dalam botol ^^.

Nama Tempatan: Tulang-tulang
Nama Saintifik: Euphorbia tirucalli
Getah beracun

Ada juga sumber mengatakan getahnya dapat merawat bisul,kesan bengkak dan kepatahan tulang... Hmm mungkin hanya untuk kegunaan luaran ^^,

Biar cantek tapi merbahaya... kalao mau tanam... pastikan ditanam ditempat yang tak tercapai dek kanak2... atau mungkin juga kawasan yang berpagar =P

+biarjasajadikenangan+

Sunday, September 11, 2011

its all i have...

I should have realized it long ago ... but I deliberately did not believe it ... demanding time for myself.. to gain what I need most... I forgot the time has passes ... taking away the opportunity which won’t come again.. Years bypass as I realize it’s gone already... how do I explained to myself... that nothing left for me to believe. All i have to do .... just let it go... let it fly back to where it belong. But talk is cheap. its difficult to get rid of those feelings. I will move on... i will

That's all i need.....

Aku sudah tahu jawapannya dan aku tahu jalan mana yang harus dipilih...apa yang aku perlu lakukan sekarang... memilih kaki mana yang akan mula melangkah

cry out loud as I have no strengths T_T

+janganiajadikenangan+

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...