Bally.Da.Shoe: 2010

Wednesday, December 29, 2010

Kenapa orang tua2 selalu cakap

Atuk..Ibu..Ayah..unkel…untee.. semua pun nak cakap pasal pantang larang… Jangan buat itu..jangan buat ini…Kalau buat begitu akan jadi begini dan begitu. Maaf sebab keluarga aku banyak pesan orang tua2…zaman dolu dolu.. Ada yang terbukti klinikal ada yang …tah. Aku selalu terpikir apa benar pesan2 mereka ini…

Bila nak makan…

Makan jangan sulam dengan air… nanti perut boncits~ hah ya kah ? Yerp… ia juga boleh menyebabkan kurang tenaga batin [espesiali lelaki] =P Minum seteguk senafas…takut satgi kembong perut. Bila makan..jangan makan durian dengan tapai…jangan makan tembikai dengan susu…dan bnyak jenis jangan lagi la… Bila berhenti untuk makan di warung2, perhatikan daun kayu (pokok), tengok daun menghala ke mana bila angin bertiup, dan duduk mengkut arah daun… tujuannya untuk mengelak santau angin… (^^,)y

Bila nak mandi…

Kalau demam kena mandi awal pagi atau lewat petang.. Jangan mandi tengah hari takut ‘Silap Air’. Aku pun tak tahu apa itu… rembang2 jangan mandi dekat tali air/sungai. Alasannya nanti hantu Air tarik..hmmm~

Bila pergi tengok orang mati…

Duduk diam dan baca yassin… Kalau dalam rumah kematian ada hidang makanan… baik jangan makan..selalaunya takde pun orang hiding makanan…Sebabnya masa tu jin dok melata (lalu lalang) dekat dalam rumah… Kalau pergi tengok orang mati malam2 atau orang yang kerja galu kubur… sebelum masuk rumah kena tanggal semua pakaian dan mandi dulu…or sekurangnya basuh kaki sebelum masuk…takut ada benda ikut balek…

Orang dulu2 cakap, kalau ibu mati dan tinggalkan anak2 yang masih kecik… Suruh anak2 lalu bawah keranda… Alasannya supaya anak2 tak teringat2 ibunya… Aku pun tak pasti tahap keberkesanannya tapi masa nenek aku meninggal dulu, mak aku disuruh lalu bawah keranda… kesiankan ibu, 8 tahun dah jadi anak yatim (T_T) Orang tua2 cakap lagi… kalau lepas tanam jenazah… pacak pokok di hujung kepala dan kaki…nak kasi kubur teduh…
Bila benda masuk rumah…

Bila ular masuk rumah..jangan terus pukul..usir dulu 3 kali…kalau taknak keluar jugak baru pukul…takut2 yang dipukul tu bukannya ular betul… lagi satu kalau belalang (catydids)masuk rumah, ambil buang keluar… Belalang bawak pelesit katanya…hmm ianya agak terbukti sebab family aku pernah alami… Dia kena dekat adik bongsu aku… yang kiteorang boleh tahu tu..bila letak lada hitam terus je dia berhenti menanges… bila duduk dekat dia meremang bulu roma..huhu~

Rasanya itu dulu lah…banyak lagi…leteyh dah nak tulis… tapi benda2 macam ni kita ambil yang munasabah je la…yang baik kita cedok yang sebaliknya janganlah pula kita ambil… Moga hidup sentiasa dalam rahmat (^^,)y

p/s: Nak percaya ragu2… tak maw percaya ianya benar terjadi… Aneh!
+biarjasajadikenangan+

Tuesday, December 28, 2010

TaG dan tAg~

Hari ni bukak blog dengan kepala yang kosong...badan maseh bersuhu...nampaknya parents aku pulang bersama simptom penyakitan...satu rumah demam...adeh~ Huhu tenks 4 Qad n Nadirah sbb sanggup taG aku...hahaha (^^,)y aku cuba jawab...

TaG dari Qadry
Do you think you're hot ?
- Emm ada la skit2 lagi… demam tak habis lagi…so maseh suam2 kuku (^^,)y

Your current wallpaper ?
-

[kucink biru dan kawan2]


Tell about the wallpaper ?
- segi empat sama dan ada warna-warni =P Aku suka saku dia~

The last time you ate pizza ?
- 2 sem lepas…hoho mcm lama jah…sbenarnya aku pnah mkn 5 kali cuma in my whole life…wahhhh~

The last song you listened to ?
-bunyi telefon rumah (kring…kring!!!) it’s a song~

Besides completing this taggin' thing , i am . . .
-mengadap segelas susu dan biskut tiger….mlm2 slalu lapaQ~

Nicknames ?
- Bali

Tag 5 people .
Fina Zulkifli
Happily dolphin
Vanillapopsoda
Miss Blurry
Thru D Heart


TaG dari Nadirah
Siapakah insan yg teristimewa dalam hidup anda ?
- Ter…mcm xsengaja saja…sapa yang rasa dia istimewa dalam hidup aku..dia mmg istimewa.. =P Korang mesti lebih arif siapa yang patutnya teristimewa… (^^,)y

Apakah yang anda ingin katakan / berikan kepada mereka ?
-Trima kasih kerana tak cekik saya kecil2 dulu… benarkan saya hidup…jaga saya…bagi kasih syang…makan pakai…sayang kamu berdua [jiwa plak]

Adakah anda insan yang setia ? pasti dgn jawapan anda ?
-hmmm.. sampai saat ni, masih belum bisa dipraktik lagi…huhu

Bila terakhir sekali anda keluar hangout bersama kawan2 anda dan dimana ?
-Kemaren… Keluar mkn dengan bestfren dekat Koeyteaw Siam Mak Aji… sedap!!!

Pilih antara 2 , mimpi atau realiti yg lbih indah ?
-Nama pun indah…mestilah mimpi…. Tiada yg mustahil dengan kuasa magika..bla…bla.. (^^,)y

Sebab ?
-evrythin can be achieved without any pain… realiti hidup serius pedih… T_T


Apakah pendapat anda tentang pengirim ini ?
- truly is…aku xmengenali pengirim dengan begitu baik… tapi aku pasti belia orang baek2… (^^,)y srius ikhlas..

Apakah award ini bermakna kpda anda ?
- rasanya ni tag kan… ??

Lastly , berikan taggie ini kepada 5 blogger laen !
Aisyah AhmadZuki
Anis Izyan
Dylla Fadzil’s
Aku dan sesuatu
Lurunna

+biarjasajadikenangan+

Wednesday, December 22, 2010

Jika turun ?

(ikhsan pakcik google)

Ada gaung di hadapan...dan aku ada ditebing yang paling rubin... kalau lompat komfem bekecai. kalau menurun pasti tegolek...tapi bila toleh.. ada signboard " Sila gunakan eskalator"
Hmmm...ada jalan mudah untuk turun ke lembah... ke bawah gaung yang tak pasti lagi apa isinya... Ini peluang...Aku pasti berpeluang meningkatkan ilmu. mencari tahu akan sesuatu yang belum pasti pada yang lainnya.
Tapi...tapi....jika sudah turun apa aku bisa menyesuai dengan keadaan sejuk dan lembab dibawah sana ? Apa mungkin ada ancaman dibawah sana ? atau mungkin tiada apa2 yang menarik... tapi yang paling aku takutkan... Apa aku bisa naik lagi dari jurang itu ?
p/s: Apa reaksi jika kalian itu Aku?
+biarjasajadikenangan+

Sunday, December 19, 2010

Cela ombak pada pantai

Bayu...
Bayu tak akan pernah berhenti...
Memuput dan meniup...
Menghanyutkan seribu kedukaan.

Begitu juga sang ombak...
Ia tak akan tinggal diam...
Selagi adanya sang bayu...
Ia akan terus mengukir dan mencorak dihelaian hamparan pasir...
Agar segalanya tidak teralir dengan sia2.

Belas pada sang pantai...
Hanya tinggal diam dan menerima segala yang berhamburan padanya.
Setiap kali ombak menghempas...
Setiap kali itulah sang pantai menerima luka dan cela...
Namun... dengan cela itulah terhapus setiap luka yang lama

p/s: Walaupun terlihat cela, namun ia sama2 memberi makna
+biarjasajadikenangan+

Saturday, December 18, 2010

Bibik+supir+satpam??

Sudah penat kumpul data balek sekejap... Sejak2 balek dari hutan badan aku rasa macam batu ja... reseptor saket dah putus mungkin...takpun badan dah kematu. huhuhu sebelum ni jadi pemburu tapi skang dah jadi bibik(maid)...supir(driver)...satpam(jaga)...dan tukang kebun kepada adek2ku... Sebenarnya aku balek ni pun sebab parents aku takde kat rumah... Diorang pergi honeymoon bawak kakak aku. So... aku la bibik kat rumah skang ni... huh~

Bila jadi bibik
masak OR beli... persoalan yang menghentak2 kepala aku pagi2... (baru 3 pagi je pun...hehe). Kalau malam tido lewat je pagi mesti malas gila nak masak... rasa nak puasa pun ada... tapi memandangkan adek aku tu tengah SPM skang ni so kena la bagi layanan istimewa sket... takpa korban sekali sekala...but sory...aku masak simple2 ja...korang nak makan sila...kalo taknak silakan puasa =P (berani kata taknak!!)

Bila jadik supir
jom p sini...jom p sana...jom... Itu ja ayat yang selalu keluar... heven gila... zaman aku dulu nak p mana2 sendiri ja... naek gerek...zaman la orang malaih piang! semua nak kena orang tolong... Hmmm tolong duduk diam2 dirumah pelis~

Bila jadik satpam
Huh~ tipa2 malam aku la muka last skali tidoq... "Li, tunggu adek2 tidoq dulu baru bleh tidoq...takut adek bkak pintu telupa nak kunci balek...rumah kita baru minggu lepas orang korek" (proses nak pecah masuk). "baik ma" Hmm...dapat gaji dak ni kerja berat2 hehehe...
Bila jadik tukang kebun
Hmmm masyaallah...rumah aku dah macam rumah tinggal dah dengan rumput panjang tak bersikat...serius serabai... kolam ikan dah macam telaga petroleum... hitam legam... erk... jangan marah depa...depa semua busy. so aku yang "tak busy" ni kenalah kemas sket... hmmm
Dan hari ni pulak result dah keluar dengan rasminya... Ya Allah...syukur dengan rezekimu semester ini... Aku memang nak rebah bila tengok keputusan pagi tadi... Aku memang serabut habis sem ni...dengan kredit yang bersepah2...tapi Alhamdulillah result lebih baik dari sem2 lepas...(^^,)y
Erk...apalah yang aku merapek ni... memang takde mood langsung nak menulis....dengan bahasa tungging tebalik...maap noh!! esok2 dapat mood mnulis lagi... huhu dah2 aku nak p sambung tengok indiana jones...lalala~ Salam

+biarjasajadikenangan+

Friday, December 17, 2010

langit bilek~

[Ceilling gantung]
Hari ni aku banyak berjaya siapkan ceilling bakal bilek tidur aku..yeay!!! tepuk sikit..penat woo~ buat... Hmm mulanya aku buat dengan ayah tapi dipertengahan jalan ada musibah sket so aku terpaksalah teruskan sendiri.

Huhu bilek aku tu dah lama dah aku buat tapi tak siap2 lagi... maklumlah benda buat sendiri...buat sikit2...ada mood buat xde diam kejap... sekadar mengisi masa lapang bila cuti... Bosan juga kadang2 bila terpaksa share bilek dengan adek...bila aku g merantau.. bilek aku diconquer...huh~ naseb perantau memang mcm ni...bukan apa...dah peringkat tua2 ni perlu banyak ketenangan.. =p

Ada sapa2 tanya dak ceilling apa aku pasang...takdak ae? takpa cerita p lah....ceilling gantung jer pun hahaha =p kalau nak dibandingkan dengan ceilling kayu or syiling tampal...tu lah ceilling yang paling mudah sekali nak pasang...susah2 aku tak reti...mudah2 saja.

[Ceilling grid]


Bahan2:
Ceilling grid - untuk rangka besi bagi ceilling
Ceilling ( yg tebal ) - ukuran satndard 2" x 4" secukup bilangan
Alat pertukangan
Paku simen (bukan paku tangan) (T_T)


cara2 pemasangan:

1) mula2 pasang bingkai uatama dulu... paku pada dinding menggunakan paku simen. (tapi kena timbang air betul2 takut senget)
2) Pasang alang utama ( ukur+potong+pasang) sesimple itu...hihi =p
3) Pasang cross-T (alang melintang) semudah plug n play~ dah ada lubang siap...kita pasangkan ja
4) Pasang hanging wire (dawai untuk gantungkan alang2 besi agar lebih kukuh bila letak ceilling
5) potong ceilling ikut ukuran dan pasangkan
6) Jika nak pasang lampu tanam pada ceilling, kena tebuk lubang...jika tak...dah setel~

Syiling sedia untuk dilihat siap....

Selamat beramal...huhu korang kalo ada apa2 cadangan perkara yg boleh dibuat dirumah sebagai mengisi masa lapang, share2 la sket...buhsan duduk melangut

Saturday, December 11, 2010

Dihujung Pelangi...

Apa ada dihujung pelangi itu
Munculnya hanya seketika...
menimbulkan tanda tanya
lalu..ghaib...

Bagi yang lahir dalam era 80an pasti berkesempatan mendengar cerita dongeng di hujung pelangi. cerita terlihat sangat benar bagi kewarasan akal anak2 kecil seperti aku saat itu.

Menurut dongeng, dihujung pelangi itu terdapat timbunan harta karun yang tak terhitung banyaknya dan... hanya mereka2 yang bersih hatinya sahaja bisa menemukan harta2 itu. (slank agak keindonan plak) =P Jadi jika mau ketemu sama harta2 yang banyak itu, perlu sentiasa menjaga tingkah laku.

Percaya betul aku masa tu. Kalaulah dapat harta karun tu... boleh beli kereta dash, beli tora banyak2, ais krim pop...hah beli layang2, boleyh main tinggi2... lagi tinggi lagi bagus...boleyh bangga sket sambil gosok hidung..hehehe. Nak tergelak rasanya bila terfikirkan akal kanak2 aku masa tu.

Tapi sekarang tak lagi...orang dah tak cerita lagi dongeng2 macam tu dekat kanak2 sekarang. idola kanak2 dulunya Sang kancil...tapi sekarang ?? Lahir ja...celik mata terus disogokkan dengan PSP, PS3, Laptop, Ipad dan segala macam gadget. Selesai saja Dr potong tali pusat...terus dibaluti Adidas, Nike, Burberry, Zara, guess bagai... mereka sama sekali tidak merasa bersinglet...seluar pendek warna khaki dan berkaki ayam saat bermain layang2... Dunia dalam arus pembangunan... Syabas Tun Mahadhir, Dato Seri Najib...dan mereka2 yang berjaya memacu negara sehingga hari ini.
Dunia semakin maju...semua perkara mahukan realistik. Imaginasi tidak lagi menjadi medium pembelajaran utama sebagai persiapan menjengah alam persekolahan. Umur 3tahun dah masuk taska...7tahun masuk sekolah rendah...13tahun di sekolah tinggi...dan universiti. Bila keluar nanti terus terjun ke alam pekerjaan...cari duit...kawin..beranak-pinak dan Noktah!! Alangkah sayangnya jika hidup hanya seperti itu...

Itulah yang acap kali dihebah2 sebagai peredaran zaman...beredar sambil mengheret sekelilingnya agar turut serta dalam setiap rombakan2 yang berlaku... Hinggakan apa yang aku lalui dulunya tidak lagi releven pada masa kini...dan jika masih ada sekalipun..ianya old Skool~ Namun...aku masih gembira kerna sempat lahir sebagai old skool.

p/s: Hanya orang2 yang benar2 ikhlas akan mengerti harta dihujung pelangi itu... (^^,)y


+biarjasajadikenangan+



Friday, December 10, 2010

Hidup ada tujuan...

Persoalan demi persoalan tidak akan pernah berhenti melimpah dari mulut manusia. Persoalan yang tak terjawabkan itu akhirnya akan menimbulkan prasangka yang lahir atas dasar memenuhi keinginan manusia mendapatkan jawapan.

Jawapan yang tiada unsur kejituan itu bisa saja memusnahkan seluruhnya tunggak sesebuah masyarakat. Tahulah aku menapa agamaku menyuruh setiap satunya berprasangka baik.

Penghidupan sememangnya membutuhkan penyelesaian pada setiap satu2 masalah dan persoalan...dan untuk itu.. kita manusia, harus arif dalam mencari jawapan bagi satunya

Hidup perlukan masalah untuk diselesaikan
Hidup perluan warna untuk dicorakkan
Hidup perlu pertunjuk untuk diikuti
dan hidup juga perlukan sesuatu untuk mendampingi...menemani...menghargai

p/s: hidup itu diciptakan untuk mencari...merungkai...dan menjawab

+biarjasajadikenangan+

Thursday, December 9, 2010

Kita tak pilih kawan...

Mereka punya ramai sahabat...mereka suka hanya pada yang mereka mahu. Kawan mereka semuanya yang terpilih.... Sahabat mereka VIP...VVIP...VVVIP. Mereka gembira punya ramai sahabat...Mereka megah mengatakannya. Tak perlu kamus oxford, dewan bahasa pustaka, apatah lagi laman sesawang untuk mendefinasikan maksud sahabat buat mereka... Mereka bijak mengklasifikasi dengan hanya melihat. Hebat suungguh mereka...hingga buat aku sangat takjub.

Pada yang mereka tak suka... mereka maki...caci... segala medium dipergunakan mereka untuk melampiaskan kemarahan...Kata2 yang tiada tercatit di dalam kamus dewan juga bisa digunakan. Berapa banyak sudah yang jadi seperti itu... kasihan mereka2 itu.

Aku bukan menentang...jauh sekali bermusuhan. Cuma sekadar tidak bersependapat. Sesungguhnya sahabat itu sesuatu yang jauh lebih bernilai dari itu. Biar tak ramai tapi pengubat yang mujarab... biar tak megah tapi pendamping yang setia... biar tak gagah namun bisa dipercaya.

Kita tidak memilih sahabat tapi sebaliknya. Bila mereka datang mendampingi...itu bermakna kita diterima sebagai sahabat mereka. Sesungguhnya sahabat itu bukan pangkat yang boleh dibeli2...atau harta yang boleh dibagi2... ianya suatu khazanah yang muncul sendiri...duduk mendampingi dan tak mungkin akan pergi...

p/s: sahabat yang ramai itu pun kalau dibuang2 pasti akan berkurang... kan...kan (^^,)y [kawan2 saya sume baik kan]

+biarjasajadikenangan+

Monday, November 22, 2010

Sampai jumpa lagi


Aku sudah mahu pergi...
Harap dapat berjumpa lagi...

Selamat Jalan Sahabat2... tempat aku berbagi kasih...suka dan duka
Selamat Jalan Bilekku... tempat aku berpanas dan berhujan
Selamat Jalan paku pakis....jangan lupa minum air banyak2.... =P
musuh... setakat hari ini takde lagi rasanya... tapi jika ada yang berdendam mari kita bermaafan...huhu (^^,)y
Pendek kata Selamat tinggal semua....terima kasih kerana menemani disetiap rentetan perjalanan hidup aku ini... Jika umur aku panjang...tak bertembung dengan (Panthera pardus) Harimau kumbang... tak jumpa (Ophiophagus hannah) Tedung Selar, (Phyton reticulatus) Sawa dan sewaktu dengannya...insyallah akan pulang lagi

AKU SAYANG SEMUA!!!

p/s: Entry bajet nak berpisah gila2.... tengok2 dalam hutan dapat on9..hehe wallahualam.

+biarjasajadikenangan+

Sunday, November 21, 2010

Betulka sume dah setel semester ni ?

Yeay!!! hari ni gembira sebentar sebab exam dah berakhir... Tamatlah penderitaan semester paling padat...dengan Laporan fail siasatan kes...proposal FYP...report2 tanah yang bertimbunan...kem2...fisiologi pokok...wildlife...GIS...Remote Sensing...mandi sungai malam2...tandas berjemaah... buat exam sama2 dalam hutan... berebut nak ID burung dan akhirnya presentasi. huh!! lega rasa semua dah habes.

minit 1... lega!!!!!!


minit ke-2....lapang fikiran ~


minit ke-5... eh!! terpikir sesuatu...


Damn!!! banyak lagi benda yang tak buat...Arghh!!! bila nak relax ni... T_T Esok pagi sudah mau masuk hutan... Hutan UPM riuh rendah lagi la lepas ni dengan suara2 3 bujang senang... Kerja aku untuk semester ni tak berhenti setakat ini. So bermula dari malam esok maka bermulalah secara rasmi aku sebagai Frog Hunter untuk sesi 2010/2011.

Lepas ni aku akan aktif pada waktu malam dari jam 9.00mlm - 12.00tgh malam [masa katak sedang galak]
Lepas tu pulak, aku akan berbau seperti katak [katak serius bau~~ terutama bila kumpul ramai2 dalam akuarium]
Bila malam nak tidur...akan dengar bunyi katak + bunyi orang berdengkur...
Berkeliaran disekitar kawasan hutan sambil bimbit akuarium dengan torclight besar atas kepala[berburu ala2 aborigin]
dan berseluar dan berbaju yang sama sepanjang berburu selama sebulan [ada sebabnye...supaya haiwan tak begitu terkesan dengan kehadiran manusia]
So mesti jarang2 dapat beronline lagi... takpe tak lama pun sebulan jer... (^^,)y ada masa boleh je curik2 keluar...hihi

+biarjasajadikenangan+

Friday, November 19, 2010

Maen bakar2 kalori!!!

Banyak orang cakap kat aku"Aku nak kuruskan badan la li", "Aku rasa tak sedap badan ja... hang nampak aku macam orang saket tak ?", "Li, hang rasa aku boleh kurus lagi tak ?" Tapi setiap kali bila ditanya bila nak excercise ni... "Tak larat la ni... esok la", "Ok2 sem depan kita start"," Uish tak leyh, malam ni aku ada meeting","malas la hari ni, lagipun hari ni aku diet..tak makan lagi ni". Bila nak maju!!!

Aku ada baca artikel dekat Hospital Serdang hari tu masa aku g melawat membe aku masok sepital. Artikel tu ada menyebut "Jika ingin menurunkan berat badan, anda harus membuang 500 kalori sehari" Yang dikatakan 500 kalori sehari tu bukannya sehari tak makan...Itu gila namanya...

Ok fomula mudah....
250 kalori daripada makanan
250 kalori daripada senaman
Hah...kan dah sikit.. (^^,)y

Ok aku nak sentuh part B jer...lain kali cerita pasal makanan. Okeh sebenarnya bukan susahkan pun nak bakar kalori... hmmm aku list sket kat bawah:

Tidur [60k/jam]
Membaca, tengok tv, Duduk [75k/jam]
Jalan2 santai kat taman [130k/jam]
Berbasikal (6mph)... buat 20-30minit tanpa brhenti [135k/jam]
Jalan2 dkt sopink kompleks ushar2 barang...buat 20-30minit tnpa henti... [135k/h] ingat!! tak boleh rehat dekat kerusi!!
Nerves/gemuruh/suspen gila2 [140k/j] jenuh la nak suspen sampai sejam...hehehe
Maen Bowling...tapi tak leh duduk!! [145k/j]
Buat kerja2 rumah yg berat2 (cuci rumah) [230k/j]
Berenang santai... buat 20-30minit tanpa henti [260k/j]
Maen Badminton [345k/j]
Berbasikal (12mph)... ni pun 20-30minit tanpa henti [385k/j]
Jln naik turun tangga curam dirumah (12tapak untuk setiap set tangga..tak leyh pegang pemegang...jgn berhenti untuk 20-30minit) [460k/j]
Jogging (5batu/jam) [600k/j]
Berenang Atlit 20-30minit tanpa henti [700k/j]

Huh!! dah la sikit2... kiranya tak susah pun nak bakar kalori... tapi jangan la dok asyik senam ja tapi makan tak jaga... Pastikan kalori yang kita ambil tak sebanyak kalori yang kita nak bakar... Cubalah...jangan putus asa... Kalau tak dipecahkan ruyung manakan dapat sagunya... (^^,)y

p/s: Sesungguhnya kesihatan itu tak ternilaikan
+biarjasajadikenangan+

Thursday, November 18, 2010

Merapek di malam buta~

Malam ni baru mula nak membelek2 nota... Dah nak membuang baru nak gali lubang... hehehe i can't help with that... Sedang puas2 bersetadi aku berhenti kejap... Toleh kiri dan merenung keluar.... Padang Serumpun kosong malam ni.Takde dah lolongan budak2 maen bola... hilang sudah jerit2 gadis yang asyik dengan futsal. Kan budak2 dah mula bercuti...aku je yang tak balek. Toleh kanan balik...nota... erkkk!!... nak muntah dah.

Aku capai camera, belek2 gambar then jumpa satu gambar...

Gambar bilek aku. Takde yang spesel pun dengan gambar ni... tapi bagi aku ada sesuatu yang beerti dalam gambar ni... Aku suka kutip benda2 yang aneh... tak hairan la sebab aku pun memang pelik... (^^,)y Aku buleyh habiskan masa berjam2 bawah pokok kutip buah saga, aku sanggup berjemur bawah bahang matahari di pantai semata2 nak kutip kulit kerang dan batu karang,dan aku juga sanggup kuis2 dalam semak hanya kerna mencari buah getah. Aku tak pasti samada orang laen sanggup atau tak tapi itulah yang aku akan buat.

Mungkin masa kecik2 aku takde bende nak main... sampai2 buat sume benda ni. Bagi aku biar setiap apa yang aku buat, aku akan pastikan ianya meninggalkan kesan walaupun hanya untuk diri aku. Sebab tu aku pilih ‘biar jasa jadi kenangan’ sebagai motto aku. Sesuailah aku sebagai anak jati kelahiran bumi jelapang padi KEDAH DARUL PEACE~

Aku maseh ada simpan silembu pemberian sahabat aku semasa aku di MRSM, aku jugak masih simpan lagi keychain merlion pemberian orang yang pertamanya buat aku jatuh cinta...Gelang tangan getah milik sahabatku di matrik... biar dah putus tapi masih elok disimpanan, Lukisan si katak endah, si hijao, si Beruang, katak klorofil, lukisan ala2 grafiti dan yang terbarunya aku dapat bonsai...tak lupa juga pemberian2 yg lainnya.. semuanya aku simpan dengan harapan semuanya akan kekal menjadi memori... Semoga aku bisa tersenyum bila melihat... mungkin disaat aku perlukan sesuatu untuk tersenyum.

Yang mahal itu tak semestinya bernilai...dan yang tak berharga itu belum tentu tak punya nilai. Biar hanya selembar kertas...namun bagi yang benar2 mengerti ia adalah khazanah...

- Terima Kasih -

**


p/s: tak perlu mahal2, cukup sekadar diingati

+biarjasajadikenangan+

Wednesday, November 17, 2010

Qurban Hari Raya


Saat ini pasti mereka sedang saling bersalaman
Saat ini pasti mereka leka menjamah kutupat dan lemang
Mungkin juga mereka sedang teruja melihat lembu ditumbangkan
Atau paling2 tidak mereka sedang berkunjung ke rumah2 terbuka


Walau apa pun yang mereka lakukan, harap jangan dilupakan yang seorang ini
Maaf... tak dpat pulang kali ini, maaf... masih ada tanggungjawab yang perlu diselesaikan
Maaf... Biar sejauh mana mana aku merantau... Hati ini pasti pulang ke desa... menjengah dan merindu kalian...

SELAMAT HARI RAYA AIDILADHA
"Maaf Batin dan Zahir"
Ikhlas dari Muhamad Zulfazley Zakaria @ Si Tukang Kasut
- Qurbanku Raya ini -


Jika ada umur yang panjang, di lain masa kita meraya bersama


+biarjasajadikenangan+

Monday, November 15, 2010

Seorang belum tentu sendirian

-ceria itu tak perlukan angka-

Hari ni aku turun ke kafe... sendirian... Kenapa aku sendirian...yang lainnya sudah pulang menantikan AidilAdha... Aku buat pesanan...ambil makanan dan tawaf sekali sebelum duduk dibangku... Suapan pertama lancar...kedua... dan ketiga. Banyak mata mula melihat... Orang tidak berkata apa2 Cuma hati mula berprasangka. Terasa janggal bila duduk dibangku sendirian sedangkan orang lain berkumpulan...paling tidak pun berduaan.

Mata2 itu kelihatannya mencemuh “Aneh, makan sorang2” “Takde kawan ker haha...” Semakin banyak yang melihat semakin kelam kabut suapan demi suapan yang menyumbat ke mulut. Akal mula memainkan peranannya. takde apa pon...perasaan ja” . Namun hati lantang bermanifesto “Mereka sedang menilai perlakuan anehmu”. Lalu lagak semakin kekok... Begini tak kena...begitu tak kena... “Bilalah nasi dalam pinggan ni nak luak ?”

Biarkan...biarkan...biarkan! Apa yang aku pedulikan... bukannya aku tak berbaju...jauh sekali tak berseluar. Memang aku tak punya ramai teman... namun tak beerti aku langsung tak punya. Aku terlalu memikirkan apa orang akan cakap pada aku. "Jangan risau apa orang akan fikirkan tentang diri kau kerana orang lain juga sedang sibuk memikirkan apa yang sedang kau fikirkan tentang mereka". Apa salahnya berseorang sekali sekala... Kan aku sudah biasa... “Ya, dulu aku senang seperti itu...tak ada yang aku pedulikan”. Lama2 juga pasti tenang lagi... Ahhh biarkan...seorang belum tentu sendiri

p/s: dulu tak kesah sekarang resah...

+biarjasajadikenangan+

Sunday, November 14, 2010

Apa perlakuanku itu

Malam ini... jam sudah masuk detik 12.30. Mata masih segar...otak masih ligat... fikiran melayang2 meneliti perlakuanku hari ini... Apa kau tidak sadar ? Apa kau tidak mengerti ? Mungkin saja kau pura2 tidak mengerti akan situasi ini atau pengertianmu itu mungkin salah pada fahaman yang lainnya.

Aku sangat sadar akan itu... Aku juga mengerti ... namun mengapa aku tiada berbuat apa2 ?? Jika aku ditempat orang itu... Apa saja perasaanku ?? Jika aku terlihatkan semua ini... apa juga tindakanku ?? Tiada hati yang tidak hancur dan luluh berhadapan semua ini. Tiada daya yang dapat menahan rasa kecewa itu...

Aku...Bali... Zulfazli!!!
Berjanji pada aku... Jangan dibawa2 perlakuan ini... Kelak jatuh kemuka sendiri. Kita tidak tahu apa yang sedang dan akan dilalui kelak. Ingat pesanku “Harimau yang gagah tidak takut pada seekor Kerbau, namun ketahuilah bilangan adalah lebih perkasa”.

Itik sepasang itu usah diganggu, kerna ia penyeri pada tasik... Jangan izinkan perkara silam kau menagih korban seterusnya.

p/s: Yang tersirat itu biar terus tersimpan... Andai ada yang mengerti...aku pun tak pasti

+biarjasajadikenangan+

Saturday, November 13, 2010

Tangan pun luntur ??

Hari ini...pagi ini... aku bingkas bangun dan duduk di birai katil... Arghh!! pagi ini masih begitu... Kenapa ya ? Apa yang terjadi sebenarnya... Adakah aku anak terpilih yang telah ditakdirkan menjadi Ultraman untuk melawan raksasa... hehehe~ sedikit sengal pagi neh.

Tapak tangan kananku....semakin hari semakin pucat... kunink pucat... sungguh tidak hensem. Jika dilihat kanan dan kiri...sepertinya tangan aku tidak sepasang. Naseb la tangan kanan dengan tangan kiri masih ditempat yang betul. Aduss... bingung2... Dulu tak la begitu ketara.. tapi sejak akhir2 ni menjadik2 pulak... paling terasa bila bangun dari tidur.... Arghhh!!! i'm wierd...oh demmm!!! mungkin pagi2 darah jalan xberapa nak betul...penink tido lama sangat. [sedap hati]
Omputeh selalu buat cerita kunun2 ada manusia yang separuh baek separuh jahat.. (^^,)y Tapi moral cerita, kebaikan dan kejahatan itu sememangnya sentiasa berlawanan... One goes up and one goes down...
Berbalek pada cerita aku ni, apa nak jadi neh... Rasa2 ada tak orang nak kawan dengan manusia tapak tangan laen2 kaler...huhu i'm just wondering...tangan pun boleh luntur warna ka ??

p/s: runsing jugak kadang2 tapi relek sudah...
+biarjasajadikenangan+

Friday, November 12, 2010

Tempat Mati atau Mati Tempat ??

Petang ni belek2 tenet terusha pakcik google... Ada satu poster thailand Tajuk Death Place... Tapi kenfius jgak nak tengok Skyline atau Crita neh... berbelah bagi ni... dalam2 sengket pun nk jugak g tengok wayang...stress sangat... So decide nk tnya akak kaunter crita apa best... Aku dgan 4 lagi kawan gerak ke Alamanda... “Skyline 10.45 p.m selling fast”... Tengok cite hantu lah seram sket.

"Death Place" atau Tempat Mati...Bunyik macam seram... crita ni ada empat cerita pendek. Tema cerita ni diambil secara langsung dari berita Thailand yang mengerikan saja. Tema2 cerita pendek tu berjudul - "Kebakaran", "Penjara", "Dendam" dan "Motel Berhantu".
"Kebakaran" bercerita tentang seorang lelaki yang dihantui hantu wanita setelah terselamat dalam kebakaran kelab malam yang meragut nyawa aweknya. Hantu tu serius huduh!!...
Dalam "Penjara" pulak mengisahkan seorang tahanan yang mempersoalkan kewarasan diri dia setelah menyaksikan sel-mate dia menggantung diri. Ini hantu main aci sembunyi... Kalau bayangkan berada ditempat dia....sadis jugak rasa...
Dalam "Dendam", Seorang lelaki pekak yang menjadi pengedar dadah telah membunuh seorang pencuri wanita yang cun di apartmennya. Lepas bunuh, dia sembunyikan mayat wanita tu dalam tangki air diatas bumbung apartment. Lepas tu satu apartment “menjerit!!!”.
Last sekali “Motel berhantu”. Ini yang paling grand sekali.... Kalau tengok boleh tecabut tali perut...Serius~ Dalam cerita ni 2 orang sahabat pergi melanggan seorang pelacur tua. Diorang bawak pelacur tu ke sebuah motel... Disitu semua orang merentap...tersentap...terhempap!!!!! Nak tahu p tengok snirik... (^^,)y tak rugi pun kalo g tgk...bez!!
p/s: Salah yang lampau takkan kekal lampau jika ia mula memburu
+biarjasajadikenangan+

Thursday, November 11, 2010

Petikan hati buat sahabat

If all my friends were to jump off a bridge I wouldn't jump with them, I would be at the bottom to catch them.

Mungkin dimata kamu2 aku sepertinya tidak serius
Mungkin bagi kamu2 itu aku kelihatan berpura2 sama kalian
Mungkin juga kamu menganggap aku seperti kata peribahasa "masuk kandang kambing mengembek, masuk kandang harimau mengaum"
Atau mungkin juga aku kelihatan seperti mempermainkan kamu2 dimata kalian

Walau apapun pandangan kamu...walau apa pun penelitian kamu... sesungguhnya aku sedang sekerasnya berusaha menjadi sahabat2 yang terbaik untuk kalian... Mungkin saja dalam percubaan2 ini aku khilaf.... gagal dimata kalian... Jadi maafkan aku... Demi tuhan aku seikhlas hati berkawan... Yang didahulukan itu semestinya keluarga namun kalian sahabat sememangnya amat penting bagiku...umpama permata yang tak ternilaikan.
Jika gaung dihadapan, aku ingin sama2 menuruni dan jika gunung yang terlintang dihadapan, aku juga ingin sama2 kalian mendaki...

Namun jika kalian tetap saja tidak puas hati... Apa lagi dayaku sebagai insan untuk berbuat apa2 melainkan berusaha dan berdoa... Semoga kamu2 sentiasa dalam lindungan rahmat dan pertunjuk-Nya.

p/s: Kepada sahabat2ku sekalian, selamat menghadapi peperiksaan...

Jika ada jarum yang patah,
Jangan disimpan di dalam peti,
Kalau ada silap dan salah,
Jangan disimpan didalam hati.

+biarjasajadikenangan+

Tuesday, November 9, 2010

Bila detik semakin singkat....seriau!!!

Hari ini masuk 9/11/2010 tapi aku maseh tak dapat study...

10/11/10 - Remote Sensing
14/11/10 - Forest Laws and Policies
18/11/10 - Wildlife Management ( Raya ke-2 "Demm....!!!")
20/11/10 - Tree Physiology
21/11/10 - Forest Soils

Sangat Serabut ini sem... nasib la dah habes 2 subjek..."entrepreneurship" dan "Undang2 Jenayah Islam" Kalo tak bersusun la examku... tu la amek lagi banyak2 kredit... 26 Krdt (+ Kem Hutan + Latihan Kerja Praktik + FYP) hehehe....

p/s : Berakit2 Kehulu....Berenang2 ketepian...Bersaket2 dahulu....Bersenang2 kemudian (Sem depan exactly 12 kdt....yehuuuu!!!)

+biarjasajadikenangan+

Monday, November 8, 2010

Macam mana nak tangani orang saket jiwa

Aku yang stress~

Tolonk Aku pelis!!!!!!!!!!!!!!
Aku lelaki kot.... buta ka!!! Jangan menentang hukum alam... Bodoh!!!

Tolong la bagi jalan kat aku untuk tangani orang yang saket jiwa + Kecelaruan identiti neh...



Sikit hari lagi jadi aku~

+biarjasajadikenangan+

Saturday, November 6, 2010

Sinking of Kedah...



Tadak dah bunyik orang bising2...hehehe

Adeyh 2 hari sudah tergendala mood nak berblog gara2 kesibukkan menikmati banjir. Hmmm~ Banjir kali ni memang dahsyat...lebih dahsyat dari yang sebelum ni. Bilangan mangsa yang dipindahkan dah mencapai 39,512 berbanding 33,413 sebelumnya (info 2 hari lepas). Info yang terbaru (baru tadi) mengatakan 85% Alor Star sudah ditenggelami Air. Maybe 15% tu dato' Kumbar je lah... Naseb la Dato' tu pilih tempat tinggi2 =P Di kedah memang terasa sangat sebab tempat2 yang tak dijangka pun karam...
Aloq Staq ku~~

Kapal Selam timbul...

Mulanya Alor Star lingkaran luar saja yang rasa dingin air bah... sebab tengah town masih steady. Tapi malang xberbau... ayaq bah pun xberbau... hmpir seluruh aloq staq lumpuh... Tinggal area2 tinggi ja yang tak dinaiki air... rumah ak termasuk la...hehe
Jalan Stadium = Sungai stadium...


Antara jalan yang terbusy dekat Loq Staq (Jln Sultanah). Aku benci jalan neh...bnyk trepik light... padan muka ank trepik light

Kereta mampus xsempat sampai stesen minyak!! huhuhu
Jalan2 yang dulunya sibuk dengan deretan-deretan kereta kini lengang...
Jalan2 yang dulunya riuh rendah dengan bunyi hon kenderaan kini diganti dengan lolongan manusia2 meminta tolong...
Kereta yang dulunya ligat berlari diatas jalan raya kini terlihat berenang2 ketepian
Jalan raya yang dulunya tempat anjing dan kucing melintas kini menjadi sungai tempat ikan2 duyung bermain.Sesungguhnya inilah malapetaka terburuk di Kedah. Semoga Dato' Kumbar tak tenggelam... hehehehe
Si kecik ni tengah seronok nai sampan tong~

Apalah nilai sebijik Honda Jazz ~

+biarjasajadikenangan+

Thursday, November 4, 2010

Tak nak... Buang!!!

Pagi ini ayah kelihatan gusar. Sekejap duduk sekejap berdiri. Jarang ayah seperti ini. Ayah risaukan padi yang semakin hilang ditelan "bah" [air banjir]. Belum sempat lagi padi diambil hujan sudah mencurah... Kalau berterusan, ayah pasti kerugian. Insyallah kalu rezeki tu ada, takkan kemana pun dia pergi... Padi mengingatkan aku pertanyaan ayah dulunya.Kita menanam padi dengan taburan benih yang sama... cara yang sama... racun dan baja yang sama. Tapi tahukah kita di dalam hamparan padi yang meluas itu, yang tumbuhnya tidak sama. Dalam padi yang ditanam itu tumbuh padi angin dan juga sambau. Kita hanya menginginkan padi dan kita seringkali memikirkan cara menyingkirkan sambau dan padi angin. Apa yang tak menyumbang dalam kehidupan kita...kita singkirkan... lupuskan dari pandangan...puas hati kita!!!
Kita lupa... sungguhpun ianya iada bererti bagi kita, ia pasti punya erti pada yang lainnya. Jika kita perhatikan di sekitar kehijauan hamparan padi itu... terdengar kicauan burung2 kecil yang bertaburan di langitnya... berdansa mengikut rentak dan irama sang bayu... Sudah penat beterbangan sang kecil ini akan menjunam ke sawah... menjadikan sambau sebagai makannya... Apakah benar seperti kata kita... sambau tiada bererti ?

p/s: Apa yang tak bernilai dimata kita belum tentu sama dimata orang... Siapalah kita untuk menjatuhkan hukuman (^^,)y

Sambau = sejenis rumput
Padi angin = Padi yang tak berisi, lebih tinggi dari padi biasa, hinggakan kadang2 mengganggu pertumbuhan padi


+biarjasajadikenangan+

Wednesday, November 3, 2010

Maksud cerita


Jauh ditengah kota raya tinggal sang abang dan sang adek. Yang dikatakan kehidupan ditengah kota itu memerlukan biaya yang tinggi untuk hidup. Si Abang berniaga bagi menyara kehidupannya dan si adek manakala si adek masih menuntut si sebuah kolej pendidikan. Bagi memudahkan pergerakan si adek, si abang menghadiahkan sebuah kereta usang kepada adeknya... "Maaf adekku, hanya ini yang mampu abang berikan". "Terima kasih abang"

Detik dan waktu pantas beranjak....Si abang semakin tua begitu juga dengan si adek. Hadiah dari abang masih lagi digunakan walaupun seringkali mengundang masalah. Satu hari si adek sudah tidak tahan, dia mengadu pada si abang "abang, pemberian abang itu sudah rosak, apa bisa dibaikinya buat saya?" si abang menjawab "Apa yang rosak adekku, kelihatannya masih elok". Si adek terdiam seribu bahasa kerna dia tidak tahu apa nak dikatakan pada si abang. Setiap kali si adek meminta pada abangnya, pasti itu jawapan yang terucap dari mulut si abang. Akhirnya si adek pasrah...

Suatu hari, si adek sepeti biasa ke kolejnya dengan kereta pemberian si abang. Si adek memandu dengan sangat berhemah...namun kata orang malang itu tak berbau... Ketika melalui satu selekoh merbahaya, brek kenderaan si adek gagal berfungsi. Si adek terbabas dan merempuh penghadang jalan sebelum melaggar sebuah kereta dari arah bertentangan. Si adek parah... dia dikejarkan ke hosptital dengan ambulans.

Sejurus menerima perkhabaran musibah itu, si abang bergegas ke Hospital mendapatkan si adek. Si adek kritikal dan peluangnya untuk hidup hanya sepuluh peratus. Apabila si adek sedar dari koma, si abang dibenarkan berjumpa dengan si adek...Perjumpaan itu mungkin saja untuk yang keterakhir kalinya. Si adek mengukir satu senyuman manis sebagai menyambut kehadiran si abang saat si abang masuk.

Di akhir hayatnya si adek berkata "Abang, saya tak dapat menerangkan pada abang masalah pada pemberian abang itu, tapi hari ini saya dah tunjukkan pada abang yang apa yang saya maksudkan itu" Sesungguhnya masalah itu meragut nyawanya hari itu.p/s: Kita mungkin tidak pandai menceritakan... tapi kita benar - benar maksudkannya

+biarjasajadikenangan+

Tuesday, November 2, 2010

demm!! in jamm!!

Hari ni aku dengan 2 orang sahabat bergerak ke Changloon untuk mengambil si aspa dengan hewan kaki 4 milik mamaku... Hujan serius turun... betul punya serius ni... Masuk ke plaza tol Alor Star (U) semuanya maseh steady lagi... Aku sembang2 sambil layan lagu... Then sampai plaza tol Hutan Kampung, aku bayar tol then dapat telegram... ada kakak chumel kasik... " Laluan ke changlun-Bukit Kayu Hitam ditutup kepada lalulintas".

Banjir mula menyerang. Hajat hati tu memang nak patah balek, tapi pila membayangkan muka membe aku yang mungkin dah macam tunggul mati aku pun teruskan jgak journey aku ke UUM... kunun2nya rescue team la... meter terpacak dikelajuan 120km/jam. tindakan yang agak berani la dalam keadaan hujan dan jalan yang berombak. Ahhh!! cepat pi cepat balekk...
Lalu je dekat area changlun... kereta dah mula bersusun.. dem!!! masak lakali ni. Semua kereta tak dapat teruskan perjalanan, semua kena u-turn... "semua kereta"...so kereta kebal pun kena u-turn... Cis kurang asam btol...encek2 lori dan bas saja boleh teruskan perjalanan. Hmmm... ada lah dekat 20minit melepak dekat atas jalan raya tu tunggu semua makhluk2 kecik yang lain u-turn...

Member yang sekali dengan aku masa kejadian pun cuba menelefon membe dye untuk mendapatkan kepastian (ala2 reporter cari info)... Kata dia Empangan dekat Thailand dah pecah... Itu sebab la air mencurah2 ke ladang gandum... Ditambah pulak dengan hujan yang dah 3 hari tak berhenti... Air pun katanya sedang pasang... so air x mengalir ke laut... Memang fenomena la~


Enough for Karam Singh Walia report... dah2 nak tidoq... apa2pun takziah buat member aku yang sedang tersadai kat pulau... Jangan risau nanti aku post magee dekat 'hang', tu pun kalau pakcek posmen tu pandai berenang...hahah
a
p/s: masa pulank tadi sempat pulak membunuh 2 ekor katak....takziah buat keluarga mangsa

+biarjasajadikenangan+

Monday, November 1, 2010

Penunggu malam


Pagi ini, aku duduk dimuka pintu, berhasrat ingin melihat terbitnya sang suria pagi. “Sepertinya kamu tak pernah lihat ya si Suria”. Aku pernah lihat sebelumnya… Tapi hari ni sepertinya aku mahu lihat dia, mungkin aku selepas ini aku sudah tidak berpeluang melihatnya lagi”. “Sebetulnya kau mahu kemana?” “Aku takkan kemana2… Cuma selepas ini, aku mungkin akan hanya lihat pada Si Bulan Malam saja.”

Sang Suria yang terang benderang… Sinarnya didambakan… habanya dinanti2… Dialah harapan sekaliannya. Jaguh terbilang dicakerawala. Lain pula bicara pada si bulan… Hanya menumpang kasih si suria… Sungguhpun cahayanya milik si suria…namun ianya mendamaikan… Terang seluruh malamku saat ia menjamah kulitku… dengannya malamku tidak kelam lagi.

Si bulan yang budiman, terpegun aku pada budi dan jasamu… Menyimpan segala bahang keperitan… dan sebaliknya menyimbah selaut petunjuk kepadaku agar aku tidak sesat lagi.
Biarpun kau tenggelam dalam bayang2 suria… tapi aku tahu… Kaulah penunggu malamku…

p/s: Biarpun kau tak menyerlah… tapi pasti ada yang menyedari kehadiranmu…

+biarjasajadikenangan+

Sunday, October 31, 2010

Gelang2 dimuka air

Pagi ini sudah masuk desa kota...pagi ni sudah menjamah mkanan segar...dan pagi ini, aku sudah berdiri dihadapan teratak sayangku... Rupanya masih sama... persis seperti dulunya... emangnya ada yang beda ??

Pagi ini juga.. aku duduk dikolam...merenung ayernya yang kehijauan...sesekali ikan melompat...mencipta alunan di muka air. Berapa banyak ikan dibawah sana? Berapa banyak alunan yang bakal terhasil? Segalanya persoalan... tiada jawapan yang pantas.
Namun jika ditenung dan diamati... cantik juga alunan yang terhasil... berdeda rupa dan bentuk... kalihatan meriah dimuka kolam... keindahan yang membentuk silih berganti dek libasan ikan2 di dalamnya.

Benar kata orang... yang permai itu tidak bakalan lama... sebentar saja pasti habis berantakan... Hujan tiba2 datang menyembur... Pupus segala alunan dimuka kolam...sekarang yang muncul hanya gerutukan2 dimuka kolam. Bila lagi akan muncul gelang2 dimuka air seperti tadi itu...

p/s: Masalah selalu datang...seolah2 mencemburui aku dan ketenangan

+biarjasajadikenangan+

Saturday, October 30, 2010

Tag Lagik~

Huhu hari ni dapat Tag percuma daripada Dyla Qistina HIKAYAT PUTERI, Akanku cuba untuk menyelesaikannya...huhuhu Rasanya soklan tak killer pun...huhu
ENARAI 25 PERKARA TENTANG KAMU

1) Seorang yang berjantinakan laki-laki
2) Pencinta Alam (Sayang yg semulajadi)
3) Blur dan kadang2 penyengap
4) Melabelkan diri sebagai seorang yang mudah didampingi, murah dengan senyuman, tapi tak pandai memulakan perbualan
5) Pandai merancang untuk berjimat tapi duet still tak dapat disimpan.. Hmm...
6) Suka memandu... tapi tak pandai jadi penumpang... I'm sick of it..
7) Kuat berangan sebenarnya
8) Pelupa juga... adeyh...
9) Seorang yang susah dimotivasikan
10) Sukar berfikiran positif bila benda tu tak nampak macam positif
11) Suka benda2 hijau... Rasa tenang bila dibaluti benda2 hijau ni...
12) Target saya nak hidup dengan bahagia.... tak mintak banyak pun.
13) Teringin juga nak berkeluarga & live happily with my parents
14) I really love 'Moi Sup'
15) Tak suka bising2...semak
16) Suka tengok pementasan... Best...best...
17) Suka coklat... Aiskrim...
18) Suka membaca... BM je.... yang BI tak best...sebab tak faham...sangat.. hehe
19) Fobia dengan ular.... huh!!!
21) Tak sampai hati bila tengok orang mintak sedekah walaupun nak tulunk x mampu...singget bleyh la... Tunggu la nanti ak kaya...
22) Suka pada gambar....coz pictures explain thousands word...
23) Bila ada masalah dan takde tempat nak mengadu... pergi tempat2 lapang/tinggi...
24) Suka menyanyi...kata org menyanyi dapat kurangkan stress... biar la suara bunyi mcm enjin bot
25) Suka melancong...especially dengan kawan2... suka kumpul kenangan yg manis2...

TAG 5 PERSON YOU WANT

Thru D Heart
Qadry Basri
Ah Lep
Happily Dofin
Beyond the words


SILA JAWAB TAG ANDA (^^,)y INI SANGAT SERONOK
SEKIAN


+biarjasajadikenangan+

Friday, October 29, 2010

Bintang Kertas

Dari kecil aku selalu diceritakan ibu.Nak tahu tak, Bintang tu besar sangat. “Besar mana mama?”. “Besar ni”, kata ibu sambil memeluk aku. “Besarnya, tapi kenapa nampak kecik ja”. “Sebab semua bintang tu jauh”. Aku yang tak mengerti hanya mengangguk.

Sekarang aku mengerti yang matahari juga adalah bintang dan ia merupakan yang terhampir dengan kita. Mungkin mama juga tak tahu itu. Tapi jika kerana bintang aku mendapat pelukan dari ibu, aku mahu terus menganggap bintang-bintang diluar sana itu sebesar pelukan ibuku. Malah lebih besar lagi nilai pelukan seorang ibu. Ia mendamaikan....penuh dengan kasih sayang...hingga buat aku rasa selamat dalam pelukan ibu...

Lagi bicara ibu, Bintang kelihatan begitu cantik dengan kerdipannya yang mempersona. Biar seterang mana cahaya bulan namun sinar bintang tetap terlihatkan.Benar kata ibu, Biar berjuta orang sekalipun yang aku temui...pasti wajah ibu jua yang terselit disanubari.

Namun kata ibu diakhir bicara yang tak semua bintang itu bersinar. Ada juga yang gelap...diam dan sendirian. Hari ini aku mengerti itu... dalam lautan manusia yang senantiasa bergelora pasti ada yang tenggelam tatkala yang lainnya timbul... Itulah lumrah kehidupan... tak semuanya menanti bahagia. Namun kehidupan harus diteruskan. Mereka redha... mereka pasrah... Sesungguhnya itulah nasib si bintang kertas...
+biarjasajadikenangan+
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...