langit bilek~ | Bally.Da.Shoe

Rakan BlogKu

Friday, December 17, 2010

langit bilek~

[Ceilling gantung]
Hari ni aku banyak berjaya siapkan ceilling bakal bilek tidur aku..yeay!!! tepuk sikit..penat woo~ buat... Hmm mulanya aku buat dengan ayah tapi dipertengahan jalan ada musibah sket so aku terpaksalah teruskan sendiri.

Huhu bilek aku tu dah lama dah aku buat tapi tak siap2 lagi... maklumlah benda buat sendiri...buat sikit2...ada mood buat xde diam kejap... sekadar mengisi masa lapang bila cuti... Bosan juga kadang2 bila terpaksa share bilek dengan adek...bila aku g merantau.. bilek aku diconquer...huh~ naseb perantau memang mcm ni...bukan apa...dah peringkat tua2 ni perlu banyak ketenangan.. =p

Ada sapa2 tanya dak ceilling apa aku pasang...takdak ae? takpa cerita p lah....ceilling gantung jer pun hahaha =p kalau nak dibandingkan dengan ceilling kayu or syiling tampal...tu lah ceilling yang paling mudah sekali nak pasang...susah2 aku tak reti...mudah2 saja.

[Ceilling grid]


Bahan2:
Ceilling grid - untuk rangka besi bagi ceilling
Ceilling ( yg tebal ) - ukuran satndard 2" x 4" secukup bilangan
Alat pertukangan
Paku simen (bukan paku tangan) (T_T)


cara2 pemasangan:

1) mula2 pasang bingkai uatama dulu... paku pada dinding menggunakan paku simen. (tapi kena timbang air betul2 takut senget)
2) Pasang alang utama ( ukur+potong+pasang) sesimple itu...hihi =p
3) Pasang cross-T (alang melintang) semudah plug n play~ dah ada lubang siap...kita pasangkan ja
4) Pasang hanging wire (dawai untuk gantungkan alang2 besi agar lebih kukuh bila letak ceilling
5) potong ceilling ikut ukuran dan pasangkan
6) Jika nak pasang lampu tanam pada ceilling, kena tebuk lubang...jika tak...dah setel~

Syiling sedia untuk dilihat siap....

Selamat beramal...huhu korang kalo ada apa2 cadangan perkara yg boleh dibuat dirumah sebagai mengisi masa lapang, share2 la sket...buhsan duduk melangut

7 comments:

Aisyah said...

Wow...bila blajaq pertukangan ni Bally? Caya lah...pasni leh ambik upah ganti ceiling kat mana2 bangunan yang banyak mold kat ceiling. Leh bawak penyakit tuh kalau simpan lama2 (^_^)...

Bally Da Shoe said...

hahaha...buaat on comot2 lgg mau amek uah ka...haha erk.dh saket dah¬ erk.... =P

Anis izyan Abd Rahman said...

boleyh laa paggil untuk baiki celing umah anis kalo de appe2 nanti kan~
hebat2

Anis izyan Abd Rahman said...

boleyh laa paggil untuk baiki celing umah anis kalo de appe2 nanti kan~
hebat2

Aisyah said...

Owh...kalau comot2 tu kira diskaun la..kakakah~

Kalau dah sakit kira dah tak selamat nih. bahaya tol~! (+_+)

Bally Da Shoe said...

anis: huhu tolong rosakkan lagi ae...boleyh2 haha
K.A: huhu lg comot lg mahal...seni~

Aisyah said...

Uishh...seni??? Hahaha...boleh2. nak seni silat cekak..,(^^,)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...