Maen bakar2 kalori!!! | Bally.Da.Shoe

Rakan BlogKu

Friday, November 19, 2010

Maen bakar2 kalori!!!

Banyak orang cakap kat aku"Aku nak kuruskan badan la li", "Aku rasa tak sedap badan ja... hang nampak aku macam orang saket tak ?", "Li, hang rasa aku boleh kurus lagi tak ?" Tapi setiap kali bila ditanya bila nak excercise ni... "Tak larat la ni... esok la", "Ok2 sem depan kita start"," Uish tak leyh, malam ni aku ada meeting","malas la hari ni, lagipun hari ni aku diet..tak makan lagi ni". Bila nak maju!!!

Aku ada baca artikel dekat Hospital Serdang hari tu masa aku g melawat membe aku masok sepital. Artikel tu ada menyebut "Jika ingin menurunkan berat badan, anda harus membuang 500 kalori sehari" Yang dikatakan 500 kalori sehari tu bukannya sehari tak makan...Itu gila namanya...

Ok fomula mudah....
250 kalori daripada makanan
250 kalori daripada senaman
Hah...kan dah sikit.. (^^,)y

Ok aku nak sentuh part B jer...lain kali cerita pasal makanan. Okeh sebenarnya bukan susahkan pun nak bakar kalori... hmmm aku list sket kat bawah:

Tidur [60k/jam]
Membaca, tengok tv, Duduk [75k/jam]
Jalan2 santai kat taman [130k/jam]
Berbasikal (6mph)... buat 20-30minit tanpa brhenti [135k/jam]
Jalan2 dkt sopink kompleks ushar2 barang...buat 20-30minit tnpa henti... [135k/h] ingat!! tak boleh rehat dekat kerusi!!
Nerves/gemuruh/suspen gila2 [140k/j] jenuh la nak suspen sampai sejam...hehehe
Maen Bowling...tapi tak leh duduk!! [145k/j]
Buat kerja2 rumah yg berat2 (cuci rumah) [230k/j]
Berenang santai... buat 20-30minit tanpa henti [260k/j]
Maen Badminton [345k/j]
Berbasikal (12mph)... ni pun 20-30minit tanpa henti [385k/j]
Jln naik turun tangga curam dirumah (12tapak untuk setiap set tangga..tak leyh pegang pemegang...jgn berhenti untuk 20-30minit) [460k/j]
Jogging (5batu/jam) [600k/j]
Berenang Atlit 20-30minit tanpa henti [700k/j]

Huh!! dah la sikit2... kiranya tak susah pun nak bakar kalori... tapi jangan la dok asyik senam ja tapi makan tak jaga... Pastikan kalori yang kita ambil tak sebanyak kalori yang kita nak bakar... Cubalah...jangan putus asa... Kalau tak dipecahkan ruyung manakan dapat sagunya... (^^,)y

p/s: Sesungguhnya kesihatan itu tak ternilaikan
+biarjasajadikenangan+

6 comments:

Ash said...

wah..termotivated nk bakar kalori pasni..hee

misSbLurRy said...

hanya mampu tidur...ahahah....
senaman jari xleh erh?

eqbalzack said...

kena buat juga bro...
badan abg eq pun dah ada lemak2 ni...hehe

Mizah Adam said...

^^ yeah~ thanks 4 sharing tips!

nak try neves utk sejam laa. haha~

::NICE::rar:: said...

wahhh... hebattt bali
boleh jadi jurulatih kecergasan

hahah
tahniah good job

Bally Da Shoe said...

huhu jom2 excerise sume...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...