Dihujung Pelangi... | Bally.Da.Shoe

Rakan BlogKu

Saturday, December 11, 2010

Dihujung Pelangi...

Apa ada dihujung pelangi itu
Munculnya hanya seketika...
menimbulkan tanda tanya
lalu..ghaib...

Bagi yang lahir dalam era 80an pasti berkesempatan mendengar cerita dongeng di hujung pelangi. cerita terlihat sangat benar bagi kewarasan akal anak2 kecil seperti aku saat itu.

Menurut dongeng, dihujung pelangi itu terdapat timbunan harta karun yang tak terhitung banyaknya dan... hanya mereka2 yang bersih hatinya sahaja bisa menemukan harta2 itu. (slank agak keindonan plak) =P Jadi jika mau ketemu sama harta2 yang banyak itu, perlu sentiasa menjaga tingkah laku.

Percaya betul aku masa tu. Kalaulah dapat harta karun tu... boleh beli kereta dash, beli tora banyak2, ais krim pop...hah beli layang2, boleyh main tinggi2... lagi tinggi lagi bagus...boleyh bangga sket sambil gosok hidung..hehehe. Nak tergelak rasanya bila terfikirkan akal kanak2 aku masa tu.

Tapi sekarang tak lagi...orang dah tak cerita lagi dongeng2 macam tu dekat kanak2 sekarang. idola kanak2 dulunya Sang kancil...tapi sekarang ?? Lahir ja...celik mata terus disogokkan dengan PSP, PS3, Laptop, Ipad dan segala macam gadget. Selesai saja Dr potong tali pusat...terus dibaluti Adidas, Nike, Burberry, Zara, guess bagai... mereka sama sekali tidak merasa bersinglet...seluar pendek warna khaki dan berkaki ayam saat bermain layang2... Dunia dalam arus pembangunan... Syabas Tun Mahadhir, Dato Seri Najib...dan mereka2 yang berjaya memacu negara sehingga hari ini.
Dunia semakin maju...semua perkara mahukan realistik. Imaginasi tidak lagi menjadi medium pembelajaran utama sebagai persiapan menjengah alam persekolahan. Umur 3tahun dah masuk taska...7tahun masuk sekolah rendah...13tahun di sekolah tinggi...dan universiti. Bila keluar nanti terus terjun ke alam pekerjaan...cari duit...kawin..beranak-pinak dan Noktah!! Alangkah sayangnya jika hidup hanya seperti itu...

Itulah yang acap kali dihebah2 sebagai peredaran zaman...beredar sambil mengheret sekelilingnya agar turut serta dalam setiap rombakan2 yang berlaku... Hinggakan apa yang aku lalui dulunya tidak lagi releven pada masa kini...dan jika masih ada sekalipun..ianya old Skool~ Namun...aku masih gembira kerna sempat lahir sebagai old skool.

p/s: Hanya orang2 yang benar2 ikhlas akan mengerti harta dihujung pelangi itu... (^^,)y


+biarjasajadikenangan+



7 comments:

Aisyah said...

Sonok2...bersyukur dapat lahir di penghujung 80an. Huhu...Teringin nak maen toi a.k.a galah panjang, maen polis tantri, lubang tikus, paling best maen pondok2, maen kawen2..haha Kanak2 sekarang dah tak kenal dah semua nih~

Rugi2...huhu =P

Bally Da Shoe said...

haha betoi2... semua tu pmainan kta dulu2 ja... org la mana da...main FB ja...

Aisyah said...

Haha...taw xpa. Tu lah beza dak2 dulu ngn sekarang. Tengok mana lagi ok..(^^,)...mesti lah kita yg luas pengalaman nih. Wakaka...[Mood: perasan].

surahim said...

ayuh same2 kite ulangi permainan ini...hahaha

noname said...

haah..my adek tak tahu pun nak maen hantu botol, maen toy, men tuju tin, baling kasut, zero pint, guli, gasing, terbey getah, biji janguih. miss my zaman kanak2. sob sob.

dia main bola ja tiap tiap petang. bapak bosan gila!
mesti dia tk rindu zaman kanak2 dia
adeyh

nadirah alhabshi said...

saya bukan nak comment entry ni.. tp nak comment lagu yg hang buat sbg blog song nih.... secret garden... syaa sangat suka!!!! hehehe

Nadira said...

sahabat! bila bermula slang indonesia ni?hahahaha!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...