Kenapa perlu tahu? | Bally.Da.Shoe

Rakan BlogKu

Thursday, October 7, 2010

Kenapa perlu tahu?

Hari kemarin.. selesai sudah 2 ujian...fikiran agak lapang. Petangnya aku santai sebentar dijendela...menghayati puputan angin senja yang menerobos masuk ke ruangan jendela.

Aku masih ingat lagi waktu itu, Ibu tiada dirumah begitu juga ayah. Seperti pagi2 minggu kebiasaannya, aku bangun menonoton televisyen. maklumlah budak kecil apa sangat yang tahu dibuat kalau tak diarah... Lubang2 jendela... semuanya terkambus rapat. Sepertinya ibu dan ayah tergesa2. Entah apa yang mereka kejarkan.

Kotak televisyen tiba2 tertutup, ayah yang menutupnya. Sedarlah aku...aku sudah tertidur disofa tanpa menutup televisyen. Aku tidak terus bangun... Aku teruskan pembaringanku. Kemudian ibu sebut nenek. Dalam hati berkata " Eh, tok nak datang...yeay!!!" Aku lihat ibu muram ja. Ibu cakap dekat ayah " tak patut betul Doktor tu, Belajar tinggi2 tapi tak pandai jaga hati orang tua". Kenapa ibu marah ? " Sepatutnya cakaplah lepas mak keluar", ibu masih merungut. Ayah menggosok belakang ibu, " Benda dah nak jadi". Aku masih tak mengerti. Lepas 2 bulan baru aku mengerti... bila ibu bercerita..tapi bukan pada aku. Aku hanya terdengar.

Dr: Encik, Apa yang emak awak mahu makan, awak kasi saja... Apa yang dia nak awak tunaikan
Ayah: Maksud Dr ?
Dr: Ibu awak ada masa 2 bulan saja lagi
Ayah: Dokter! Ibu saya ada kat sini awak boleh cakap mcm tu...

Nenek: ...mak ada 2 bulan ja lagi. Dr tu cakap mak dah nak mati.
Ibu: Mak jangan percaya. Dr tu gila... Allah saja tahu bila kita nak mati.

Tapi Dr tu benar. Nenek cuma bertahan 2 bulan saja. Nenek meninggal akibat kanser hati. Mesti nenek sangat terkejut bila dr tu cakap macam tu. Macam mana perasaan nenek masa tu. Sekarang baru aku faham perasaan itu... Bila masa semakin singkat... semua benda pun dah tak bernilai.

p/s: Hayati...hargai...dan sayangi sementara masih punya kesempatan.... Hidup yang pendek ini tak bermakna jika penuh dengan penyesalan

+biarjasajadikenangan+

10 comments:

Anis izyan Abd Rahman said...

btoll~
manusie,bile dah hilang baru tercari dan teringat
mase ade
kite abaikan
huuw
=(

neoeija said...

siot je doc tu kan...
xjage ati langsung~

kerangRebus said...

nenek ko ke?haih~~sedihnye..kalau ak di pihak nenek: memang nak tahu saat ak mati..tapi jika ak dipihak org disekeliling nenek:xmahu ennek tahu...alangkah bagus jika kita tahu bilakah saat mati kita-..

Bally Da Shoe said...

Anis: em itu la manusia =(
neoeija: Kalo org sihat pun msti sakit punya dgar dr tu ckp mcm tu...
Cik kerang: Huhu Hidup x mnyeronokkan kalao kita dah tahu satu2 jawapan bg setiap persoalan tu...sob3 =(

misSbLurRy said...

my late granny pun gitu..cancer hati juga but situation tak sama, but i knew she always knoe dat she will leave her family 1 day...

dan dia pergi pada waktu aku sentiasa sayang beliau....dan aku redha kerana dari dia tanggung seksa penyakit itu baikla pergi dengan tenang..:)

Tarmizi Abd Rahim said...

perlukah??

mohamadfbi said...

jawapan takkan datang tanpa pertanyaan?

Bally Da Shoe said...

sy rindu nenek sy... Kanser bukan utk diwarisi!!!!!!!!!!!!!

Bidadari said...

bali..tok belah abah ka belah mama? xpatut betoi dr tu..ish ish..

Bally Da Shoe said...

belah ayah...belah mak dh lama xde... kan2... dr terok!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...