Diskriminasi kulit putih!! | Bally.Da.Shoe

Saturday, October 16, 2010

Diskriminasi kulit putih!!

Discrete?? discriminate?? diskriminasi yang diskrit... Dulunya diskriminasi ditunjukkan secara berdepan dan kelihatan rakus... Orang2 kulit hitam di afrika ditindas dan ditidakkan hak mereka... itu cerita dulu.... kata orang benda dh basi... namun hari ini diskriminasi terus membelenggu... Orang kulit putih pon tak lepas dengan isu diskriminasi...

Hari ini...pemikiran orang mula mencatur penilaian pada mereka yang berkulit putih... Orang kulit putih kini ditindas biar dengan cara halus. Asal putih dikatakan lembut bila berjalan, Asal putih dikata lembik bila buat kerja, tak tahan panas, manja, patah, ciptaan yang gagal...

"Awak boleh buat ke kerja ni, macam x tahan panas je”, “Tengok budak tu kulit mcm prmpuan, lembut kot”, “Eh boleh harap ke budak tu, tengok pun tak meyakinkan” “Aku taknak bakal suami aku putih2....nampak macam bapuk... tak meyakinkan untuk jaga aku”.

Kenapa semua orang pun nak fikir yang bukan2. Sungguhpun tiada kekerasan digunakan, ingatlah penyeksaan mental lebih pedih. Aku pun ingin berdiri setaraf dengan yang lain...aku pun ingin diberi suatu pandangan yang lurus, aku pun ingin...ingin... aku inginn!!!!!!!!!

Sialan mereka-mereka itu, mata2 mereka yang melirik...mencari dan meratah keyakinan aku dengan rakusnya, mereka2 yang mencebik mulut dan mencaci dalam terang... Aku dengar, aku lihat, dan aku simpan... Namun aku gagal...gagal memujuk hati ini untuk tetap tegar bersabar dengan mainan mereka2 itu. Mahu saja aku rajuk dan amuk... namun apa saja daya aku untuk menutup mulut orang.

p/s: Aku sama saja dengan korang...tak perlu tilik aku dengan perkara yang bukan2...aku tersiksa dengan penilaian2 korang itu


+biarjasajadikenangan+

9 comments:

norfaezah said...

sabar en.bally~ dimata saya, kulit putih menjadi pilihan~ hahahaha~ serius! sbb tu nanti nak cr jodoh dgn org chinese /korean/japanese~^^

Bally Da Shoe said...

huhu kne saba lg la ni..haha (^^,)y

neoeija said...

rilex la bally~
bukan sume org camtu, macam cik kak yg atas tu...
die suke org kulit cerah~
saye pon suke orang kulit cerah~

x smestinye kulit gelap tu bley wat keje...
manelatau kulit die gelap sebab slalu sangat lepak tepi jalan~
tu yg kulit gelap berlapok...

jgn putus harapan bally~
laen orang laen citarasa~
laen orang laen harapan~

chill sudah...

Bally Da Shoe said...

huhu tp sy xnmpak citarasa & hrapan yg laen tu... org slalu slah fhm.... =(

neoeija said...

adenye tu~
tunggu la~
smentara tu cool sudey~

Akid Sani said...

ish2..org mmg..suke mencerca sesuka hati..mulut tepayan boleh ditutp mulot org kaw sumbat kasut je..*peace no war

mohamadfbi said...

derang cakap jer kulit gelap boleh buat semua, tapi last2 bila kawen, nak yang puteh...sebab aper? anak nanti comel....

actually, puteh ker itam ker..tu warna kulit..yang penting warna hati..warna hati encek kaler aper?

ps: dah lama tak chat guna sms~huhuhu

Bally Da Shoe said...

neoija: hmmm okeng... (^^,)y
Akid:haha nnti kna spare kasot bnyk2..haha
fbi: hahaha hati smua org mrah...

cik aufa faqihah said...

fa rasa mostly people attract kpd org kulit putih la :D

ia satu kelebihan :D

chill bro ^^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...