Katak paling beracun di dunia ? | Bally.Da.Shoe

Rakan BlogKu

Wednesday, November 2, 2011

Katak paling beracun di dunia ?


Sambil2 gigih bekerja =P ni aku usya2 pakcik gugel.Aku view beberapa belog dan wiki2... dan hasil yang aku jumpa...

Percayakah?

Katak yang paling beracun di dunia.. Golden Poison Frog atau the Golden Dart Frog. Nama dalam sijil lahir katak ni ialah Phyllobates terribilis. Species ni mendiami atau mendiam2kan diri dekat pantai pasifik Columbia. Feww~ jauh lagi *sila seronok*
Species makhluk kekuningan ni dikatakan memiliki racun yang superbisa.1 miligram racunnya mampu membunuh kira2 10,000 ekor tikus atau 10-20 orang manusia... So dengan kehebatan mesin kira2 yang ada pada hari ini.. 1gram racun P. terribilis mampu membunuh 15,000 masyarakat~ serius ohsem!!!

Tapi Spesies kuning lembik2 ni tak lupa diri.. Kehebatan yang dimilikinya hanya digunakan untuk mempertahankan diri dan bukannya untuk menyerang mangsa. Sebabkan kebaikannya itu.. katak ni hampir tidak mempunyai pemangsa... atau mungkin tiada langsung...

Kenapakah si katak ni dipanggil Poisonous Dart Frog... Ini kerana orang2 yang asli menggunakan racun katak ini pada sumpit mereka untuk tujuan berburu. dan percaya tak yang racun katak ini pada peluru sumpit mampu mengekalkan kuasa membunuh sehingga 2 tahun lamanya. Sila jangan cari gaduh dengan orang asli Columbia. Serius kena sumpit =P

+biarjasajadikenangan+

2 comments:

Geng Lepak said...

cool meh~nampak cool jer katak ni tapi beracun..

pssss: hari tu bukan baca pasal ular ke??

Bally Da Shoe said...

baca tak semestiny nk pos. haha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...