Mengapa Harimau hebat dihutan ? | Bally.Da.Shoe

Thursday, September 26, 2013

Mengapa Harimau hebat dihutan ?
Siapa tak kenal Raja Rimba ? Itu gelaran yang paling padan untuk Harimau Belang (Panthera tigris). Namun tahukah kita yang harimau merupakan penyerang yang sangat hebat. Harimau dikelaskan dalam famili Felidae dan merupakan yang terbesar diantaranya.


Harimau mempunyai saiz badan sehingga 3.3meter panjang manakala beratnya mencecah 300kg!! Ianya menyamai berat 5 orang manusia. Kaki belakang harimau adalah lebih panjang daripada kaki hadapannya. Ini membolehkan harimau menerkam sehingga jarak 9 meter dengan sekali lompatan sahaja untuk menangkap mangsanya.ia juga mampu melompat melebihi 5 meter. Hebatkan!!

Otot2 yang kuat sahaja tidak mencukupi untuk menjadikan harimau pemburu yang digeruni. Harimau memiliki kulit yang berjalur2 menegak yang seakan-akan menyerupai bayang-bayang dirian hutan pada waktu malam. Ini membuatkannya sukar dikesan walaupun dalam jarak dekat. Ini merupakan teknik rahsia yang membuatkan harimau sukar ditandingi oleh pemangsa2 lain di kawasan habitat berhutan.


Harimau mampu menyelinap sehampir 40 meter tanpa disedari oleh  mangsanya sebelum menyerang! Namun harimau tidak suka bertemu dengan manusia. Kebiasaannya diet harimau adalah kancil, pelanduk, rusa, babi, kijang , dan kerbau liar. Namun bagi mereka yang sudah tua dan tidak bergigi ataupun cedera... manusia mungkin termasuk dalam senarai menu mereka.

+biarjasajadikenangan+

2 comments:

Azham Vsvc said...

bagus betul informasi di sini.... gerun tengok gambar harimau yang tenung kamera tu....besar betul...

Bally Da Shoe said...

terima kasih.. sekadar berkongsi maklumat ^^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...