Bakau... ada fungsi ke? | Bally.Da.Shoe

Monday, September 23, 2013

Bakau... ada fungsi ke?Hari ini, isu hutan bakau sering diperkatakan dalam media televisyen. Rata-rata kita pasti pernah melihat iklan animasi ikan belacak comel sedang menangis mengenangkan habitatnya yang rosak. Nasib la ada insan2 yang ambil berat.

jom layan belacak comel... **iklan NRE**

Mungkin ramai yang hanya tahu fungsi langsung hutan bakau iaitu penghasilan kayu cerucuk untuk tujuan pembinaan. Namun masih banyak fungsi2 tak langsung hutan bakau yang kita yang tak tahu.

(1) Menstabilkan pantai
(2) Pemecah ombak (Elakkan hakisan pantai) - Pantai yang terdedah seringkali dihakis oleh ombak laut
(3) Menyediakan habitat pada haiwan dan juga sebagai kawasan persinggahan bagi burung-burung migrasi
(4) Memulakan rantai makanan - Banyak haiwan akuatik bergantung hidup pada ekosistem bakau
(5) Penghadang semulajadi yang berkesan terhadap tsunami, taufan, dan siklon dan ribut hasil dari peningkatan suhu bumi (Buffer zone 5 km dari pantai)
(6) Memulihara iklim
(7) Menyerap dan menyimpan peratus karbon yang tinggi

‘blue carbon sinks/storage' adalah istilah yang digunakan untuk mentakrifkan peranan bakau. Daripada kesemua karbon biologi (atau karbon hijau) yang diserap di seluruh dunia, lebih separuh daripadanya (55 peratus) diperangkap oleh organisme hidupan marin dan bukan di darat, oleh itu, ia dikenali sebagai karbon biru. Karbon monoksid yang meningkat berterusan serta wasap rumah hijau lain menyumbang kepada perubahan iklim.

Namun ekosistem ini terus menyusut. Dalam tempoh 50 dekad (1950-an - sekarang), Hutan bakau di Malaysia telah merosot sebanyak 30% daripada 800,000 hektar 575,000 hektar. Jika tidak dupulihara dengan baik, ia pasti akan terus menyusut.

Ayuh selamatkan belacak comel... eh! selamatkan ekosistem bakau kita ^^,

+biarjasajadikenangan+

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...